Tech

Egyhuzamban 25 napot töltött a levegőben az Airbus Zephyr nevű drónja

Mintegy 26 napon át folyamatosan nagy magasságban repült, és ezáltal rekordot döntött az Airbus Zephyr nevű napelemes drónja. Az Airbus szerint a sikeres repülést teljesítő „pszeudo-műholdját” egyebek mellett katonai felderítésre, illetve az erdőtüzek terjedésének nyomon követésére is használni lehetne a későbbiekben.
Repülőgép szárnya A drón egyhuzamban 25 nap 23 óra 57 percen át volt a levegőben, amivel a „leghosszabb ideig repülés” világrekordját is megdöntötte (Forrás: pixabay.com / Chris Horvath)

A repülőgépgyártó vállalat bejelentette, hogy a Zephyr nevű drónjának legújabb modellje az Arizona állambeli Yumában ért földet múlt hét végén, miután előzőleg egyhuzamban 25 nap 23 óra 57 percen át volt a levegőben, amivel a „leghosszabb ideig repülés” világrekordját is megdöntötte. 

A drónt a szárnyain elhelyezett napelemei révén nyert áram tartotta működésben nappal, amikor is 21 300 méter körüli magasságban repült, majd pedig az esti órákban fokozatosan 15 240 méteres magasságra tért vissza, és ekkor az akkumulátorában tárolt elektromosságot használta fel a levegőben maradáshoz.

Utóbbi egyébként még mindig meghaladja azt a magasságot, amelyet jellemzően – egyes katonai gépeket leszámítva – a légi közlekedésben elérnek a repülők, egyúttal a felhőkön és az „időjárási viszontagságokon” is felül emelkedett ezzel a magassággal a drón.

Eddig a leghosszabb ideig tartó repülés rekordját a Zephyr egy korábbi prototípusa tartotta, amely 2014-ben teljesített egyhuzamban egy 14 napos utat.

Az Airbus szerint a napelemes drónt egyebek mellett katonai felderítésre, környezeti tényezők megfigyelésére, illetve nagy magasságban készített képek rögzítésére is alkalmazni lehetne.

A vállalat szóvivője, Alain Dupiech az elért eredményeket „bátorítónak” nevezte, és elmondása szerint ezzel bemutatták, hogy a prototípusnál is sikeresebbek voltak az első legyártott drónokkal.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen