Tech

„Szemekkel kommunikáló” járművet tervezett a Jaguar Land Rover

A Jaguar Land Rover autógyártó olyan önvezető autó tervével állt elő, amely a „szemei” segítségével képes bizonyos módon kommunikálni a gyalogosokkal, s így jelzi számukra, mikor léphetnek az úttestre előttük, vagy éppen mikor jelent ez kockázatot.
Zebra Többen tartanak még az autonóm járművektől, ám a hétköznapi közlekedésből merített ötletek segítségével talán barátságosabbá tehetőek az önvezető járművek (Forrás: pixabay.com / Janitors)

A jelenleg az angliai Coventry-ben tesztelt prototípusnak két hatalmas szeme van elöl, amivel egyfajta barátságos arculatot is kölcsönöznek a járműnek. Az emberi sofőrökhöz hasonlóan egyúttal az autó képes „szemkontaktust” létesíteni a gyalogosokkal, akiknek így tudtára adhatja, hogy éppen biztonságos-e az úttestre lépniük előtte.

A szemekkel felszerelt autókat a Jaguar Land Rover Future Mobility (vagyis „A Jövő Mobilitása”) nevű részlege tervezte, amely azt vizsgálja, hogyan lehetne az emberekben felépíteni a bizalmat az önvezető autók iránt. Az inspirációt az újításokhoz részben abból merítik, ahogyan az autóvezetők és a gyalogosok kommunikálnak egymással a közlekedés során.

Pete Bennett, a Future Mobility kutatási vezetője például megjegyezte: sokak számára természetes, hogy az úttestre lépés előtt vetnek egy pillantást a közeledő autó vezetőjének arcára, amelyből megítélhetik, biztonságos-e az úttestre lépni.

„Rendkívül fontos megérteni azt, hogy ezt hogyan ültethetjük át a jövő sokkal autonómabb világába”

– jegyezte meg Bennett, aki munkatársaival igyekszik kideríteni, hogy vajon hasznos-e az emberek számára láthatóvá tenni az autó „szándékait”.

Az Amerikai Automobil Szövetség (AAA) statisztikái szerint az emberek mintegy kétharmada kevésbé érzi magát biztonságban gyalogosan vagy kerékpárral közlekedve az utakon, amennyiben ott önvezető autók is közlekednek, s a gyalogosok bizalma tovább romlott az utóbbi időszakban történt azon súlyos, bizonyos esetekben halálos balesetek nyomán, amelyekben autonóm járművek is érintetté váltak.

A Jaguar Land Rover jelenleg pszichológusokkal együttműködve folytat olyan kísérleteket, amelyek segítségével azt derítené ki, hogyan fejleszthetik a járművek „viselkedését” úgy, hogy az emberek képesek legyenek bízni az új technológiában.

Miközben az emberek nagy része tart az autonóm járművektől, azok a várakozások – és a statisztikák – szerint valójában csökkenthetik a közlekedési balesetek számát.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen