Tech

A Renault önvezető konvojokkal tenné hatékonnyá a csomagszállítást

A Renault egy elsőre különösnek tűnő ötlettel oldaná meg a futárszolgálatok hatékony működését a jövőben. Az Ez-Pro koncepció lényege, hogy az autonóm, elektromos járművek egymáshoz csatlakozva egyfajta flottába tömörülve végeznék a dolgukat.
Csomagok A csomagszállítás hatékonyságának növelésével jelentősen csökkenthető volna a városokban a forgalom (Forrás: pixabay.com / PublicDomainPictures)

Minden ilyen futáregység egy autonóm „vezető” járműből, valamint egy azt követő önvezető robotautó-konvojból állna az elképzelés szerint, amelyek egy flottaként követhetik egymást, vagy akár egymástól különválva függetlenül is folytathatnák a tevékenységüket.

Mindkét járműtípus alkalmas volna a csomagszállításra, de egyúttal guruló boltokként, élelmiszer-árusokként, vagy más mobil kereskedelmi egységekként is szolgálatot teljesíthetnének. Valamennyi egység egy szabvány alappal rendelkezne, amelyhez különböző alegységek csatolhatóak. A vezető járműben egy ember ülne, aki az egész folyamatot felügyelné.

Az Ez-Pro egyaránt alkalmas lehetne a hivatásos partnerek, valamint a „hétköznapi vásárlók” kiszolgálására is, az ügyfelek pedig egyszerűen kiválaszthatnák, hogy melyik hely és időpont a legmegfelelőbb számukra a csomagszállítás teljesítésére.

Az átvételnél kiválaszthatnák továbbá, hogy a csomagot az emberi kísérőtől szeretnék átvenni, vagy pedig az önvezető járművekből vennék át egy telefonos alkalmazás segítségével. Utóbbi módon tulajdonképpen bármikor lehetőségük nyílna a csomagfelvételre.

A konvojokat alkotó járművek az egyes logisztikai csomópontokról akár úgy is elindulhatnának egy-egy központi kezelő irányítása alatt, hogy különböző típusú, előre kifizetett csomagokat szállítanának különböző célhelyekre, s azáltal, hogy mindannyian több üzletbe is szállíthatnának termékeket, a lehető legnagyobb hatékonyságot érnék el, valamint költséghatékonyan tudnának működni.

A Renault szerint a logisztikai központokból a célhelyre történő csomagszállítás felel a városok járműforgalmának mintegy 30 százalékáért, s ezt csökkentené az Ez-Pro a nagyobb hatékonyságának köszönhetően.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen