Tech

3D-nyomtatott rágcsálnivalókként mentenék meg a kidobásra szánt élelmiszereket

Elzelinde van Doleweerd, az Eindhoveni Műszaki Egyetem hallgatója egy kínai technológiai vállalattal együttműködve a maradék, jobbára kidobásra szánt élelmiszerekből készít 3D nyomtatással rágcsálnivalókat – ezzel is felhívva a figyelmet az élelmiszerpazarlás problémájára, valamint egyúttal kreatív megoldást is találva az élelmiszer egy részének megmentésére.
Rizs Az újabb rágcsák fő alapanyaga a főtt rizs, amelyből sok készül, de sok is megy kárba Kínában (Forrás: pixabay.com / Mamoru Masumoto)

Elzelinde van Doleweerd holland tervező már korábban elindította az Upprinting Food nevezetű projektjét, amelynek során már többféle alapanyaggal is dolgozott a gyakran igen látványos, megmaradt élelmiszerekből készülő rágcsálnivalók elkészítésén. Volt már dolga kenyérrel, zöldségekkel és gyümölcsökkel is, amelyekből speciális eljárást követően vált ízletes nassolni való, most azonban egy kínai vállalattal, a pekingi 3D Food Company-val együttműködve az ázsiai országra jellemző élelmiszertermékek kerültek sorra.

„Kínában az emberek nagyon sok rizst esznek, ugyanakkor sok főtt rizs kárba is megy. Ezért kenyér helyett rizsből, valamint zöldségekből és gyümölcsökből készíthető nyomtatható tésztát készítettem”

– ismertette a projektet a dizájner.

Elzelinde van Doleweerd nyomtatott eledelei rizsből, illetve lila jamgyökérből készülnek különböző kétdimenziós geometrikus formákban, illetve háromdimenziós alakban, így például „csésze formában”.

Az eljárás során először is alaposan megfőzik a zöldségeket és a gyümölcshéjakat, kiszárítják a kenyeret, illetve a főtt rizst, majd összekeverik, ledarálják és átszűrik őket, hogy egy könnyedén nyomtatható, majd süthető homogén masszát kapjanak. A sütés után teljesen kivonják a nedvességet a rágcsálnivalókból, hogy egy csepp víz se maradhasson bennük – így megelőzve bármiféle „bakteriális tevékenységet”. Az elkészült nassolni valók így akár hosszú ideig biztonsággal fogyaszthatóak maradnak.

A kínai 3D Food Company egyébként már 2015 óta foglalkozik 3D nyomtatással előállított élelmiszerek készítésével, egy évvel az alapítást követően pedig már saját 3D-élelmiszernyomtatójukat is kifejlesztették.

Az újféle eledeleket Van Doleweerd a Pekingi Dizájnhétre alkotta meg, amelyeket az október 4-ig tartó eseményen be is mutattak. A tervező elárulta azt is, hogy az eljárás során az élelmiszer egészen „ropogós” állagot nyer, így leginkább kekszhez, krékerhez válik hasonlóvá. A nyomtatott rágcsálnivalók 75 százalékban készülnek a megmaradt ételekből, míg a fennmaradó részt az állagot javító, illetve az ízt biztosító alapanyagok teszik ki. Előbbiek közé tartozik a vaj és a tojás, utóbbiak között pedig fűszerek, gyógynövények szerepelhetnek.

A tervező elmondta azt is, eleinte a Hollandiában legnagyobb mértékben pazarolt élelmiszerekkel, vagyis a kenyérrel, a zöldségekkel és a gyümölcsökkel dolgozott. Külön megjegyezte, hogy hazájában rendkívül sok kenyér vész kárba, mivel ha az nem friss, esetleg már száraz is, az emberek nem akarják megenni. Így aztán adott volt, hogy a megmaradt kenyérből készítsen először nyomtatható tésztát. Emellett a nem tökéletes formájú zöldségek is gyakorta mennek a szemétbe, így a tervező ezek felhasználási módjait is tanulmányozni kezdte.

Mint hangsúlyozta, az egyre növekvő népességnek több élelmiszerre lesz szüksége, miközben azonban napjainkban az élelmiszer akár mintegy harmada is kárba vész. Az új technológiák felhasználásával ezekre a problémákra szeretne megoldást találni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen