Tech

Bemutatták a világ első „teljes egészében” 3D nyomtatással készült motorját

A BigRep nevű német műhely által tervezett, Nera névre keresztelt motor különlegessége nemcsak a futurisztikus megjelenésben rejlik, hanem abban is, hogy ez a készítői állítása szerint az első teljes egészében 3D nyomtatással készült motorkerékpár.
Motorkerékpár A motor gyártásával az volt a cél, hogy bemutassák az új technológiák előnyeit és felhasználásuk lehetőségeit (Forrás: pixabay.com / Avalina Kreska)

Az elektronikus eszközök kivételével a Nera minden elemét 3D nyomtatással készítették, beleértve ebbe a gumikat, a vázat, a felniket, a villákat és az ülést is.

A járművet Marco Mattia Cristofori és Maximilian Sedlak tervezték, s céljuk részben annak demonstrálása volt, hogy a BigRep, s annak innovációs műhelye, a NOWlap képes az új alapanyagok és technológiák felhasználására is. Vagyis, egyelőre nem lehet majd megvásárolni a motort.

Daniel Büning, a NOWlab társalapítója azt mondta, a Nera bemutatja a 3D nyomtatás az alkatrészek előállításában nyújtott rendkívüli előnyeit, különös tekintettel az olyan esetekre, amikor kisebb mennyiségben állítják elő az adott elemeket. Elmondása szerint ez a technológia lehetővé teszi az átfutási idők és a költségek csökkentését, valamint a hatására a gyártók függetlenebbé válhatnak a beszállítóiktól.

A motort úgynevezett Fused Filament Fabrication (FFF; Olvasztott Szál Gyártás) eljárás segítségével építették meg, s további érdekesség vele kapcsolatosan, hogy teljes egészében elektromos motor hajtja. A járművet emellett levegő nélküli kerékkel és szenzoros technológiával szerelték fel.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen