Tech

Európába érkeznek a Google drón-futárjai

A Google anyavállalata, az Alphabet jövő évben Finnországban teszteli a drónfutár-szolgálatát a bejelentése szerint.
Google drón A Wing közlése szerint a drónjai már mintegy 55 ezer utat tettek meg Ausztráliában (Készítette: Don McCullough from Santa Rosa, CA, USA - Drone and Moon, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30378077)

Helsinki lesz az első olyan európai helyszín, ahová megérkezik a Wing nevű vállalat futárszolgálata, amelyet eddig Ausztráliában teszteltek. A drónok akár 1,5 kilogrammos csomagokat is képesek lesznek elszállítani a megrendelés helyszínére, ráadásul már akár néhány perc leforgása alatt.

Az elmúlt években már több vállalat – köztük például a Wing és az Amazon – is fejlesztett drónfutár-szolgálatokat, ám azokat eddig a több éves előkészületek ellenére sem indították még el élesben.

2013 decemberében az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos úgy becsülte, hogy a vállalat Prime Air nevű drónfutár szolgálata akár öt éven belül elindulhat – azonban az továbbra is fejlesztés alatt áll.

A Wing közlése szerint a drónjai már mintegy 55 ezer utat tettek meg Ausztráliában, s ezek alkalmával zömmel olyan termékeket és cikkeket szállítottak magukkal, mint a gyógyszerek, a kávé, vagy éppen háztartási kiegészítők.

Egyúttal elmondták, azért éppen Finnországra esett a választásuk, mert a finn emberek ismerten az elsők közt alkalmazzák az új technológiákat. Kikérték a finnek véleményét arról is, hogy milyen termékeket kellene szerintük a drónoknak szállítaniuk, s a javaslatok között szerepelt például a reggeli, ebéd, a háztartási kiegészítők, de a fájdalomcsillapító is.

A vásárlók okostelefont használva adhatják majd le a rendeléseiket, s a tesztelési időszakban a drónos kiszállításért nem számolnak fel díjat számukra.

Ahhoz, hogy a drónfutár-szolgálatok életképessé válhassanak, a vállalatoknak bizonyítaniuk kell, hogy drónjaik megbízhatóak és biztonságosak. Bírálók szerint ráadásul kétséges az is, valóban arra vágynak-e az emberek, hogy zajos drónfutárok hódítsák meg városaikat.

A Wing azonban azt mondta, a drónfutár-szolgálat gyorsabb, környezetbarátabb és biztonságosabb, mint a hagyományos csomagszállítás.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen