Tech

Képes a fény felé közeledni Elowan, a kiborg növény

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatója, Harpreet Sareen szerint ötvözni lehetne a természetes és digitális rendszereket, hogy így újfajta elektronikus eszközöket hozzanak létre. A kutató ennek demonstrálására egy növény vezérelte robotot is megalkotott.
Flamingónövény A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / Manfred Richter)

Az Elowan nevű „kiborg növény” alsó részéhez egy kerekekkel ellátott robotot szereltek, míg a leveleihez és hajtásaihoz elektródákat csatlakoztattak. Az elektródák érzékelik a növény által a fényre és más környezeti változásokra reagálva – természetes módon – előállított bioelektromos jelzéseket, amelyek aztán a robotot mozgásra bírják. Ezáltal a kiborg rendszer közelebb kerülhet a fényforráshoz, de akár el is távolodhat tőle.

Harpreet Sareen a projekten Pattie Maes-szel, a MIT Media Lab munkatársával dolgozott együtt, s a kutatásukkal kapcsolatosan azon meglátását fejezte ki, hogy Elowan-t a „kiborg botanika” egy olyan szüleményének tekinti, amelynek célja, hogy általa megpróbálják demonstrálni, mit is jelenthet valójában a „természet kiterjesztése”.

„A növényeknek természetes képessége, hogy egy háromdimenziós nyomtatóhoz hasonlatosan növekedjenek, egy természetes motorhoz hasonlóan vizet vegyenek fel, egy kijelzőhöz hasonlóan mozgassák a leveleiket, és így tovább. Amennyiben ezeket összekötjük, világossá kezd válni, hogyan válhatnak a hibrid növények az együttműködés alapjává, amelytől eddig elfelé tartottunk”

– fejtette ki véleményét Sareen.

A jelentős különbség a kiborg botanika és a biomimetikus tervezés között, hogy míg utóbbi a természetes folyamatok másolásán dolgozik, addig a kiborg botanika célja, hogy a növényeket közvetlenül a digitális világba csatlakoztassák bele.

Sareen elmondása szerint el tudja képzelni, hogy a fákat vagy más növényeket szenzorként alkalmazva integrálják az emberek által használt eszközökhöz, s úgy véli, ez bizonyos esetekben hasznos is lehetne, mert – az emberi technológiával ellentétben – a növények képesek önmaguk fenntartására, „javítására”, továbbá maguktól képesek növekedni is.

A kutató szerint a növényeket olyan „érzékelő közegként” lehetne használni, amelyek saját egészségük alakulását, illetve a környezetben az adott pillanatban történő változásokat követnék nyomon, netán új organikus interaktív eszközöknek is alapját képezhetnék.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen