Tech

Új ipari forradalmat hozhat a 3D nyomtatás?!

Sci-fi filmekbe illő, lélegzetelállító technikai vívmány a 3D-s nyomtatás. Néhány évvel ezelőtt jóformán még csak hírből hallottunk erről a sokoldalúan felhasználható high-tech eszközről, és csodálkozva ámultunk már csak az elképzelés hallatán is, mára viszont az ajtónkon kopogtat ez a fénysebességgel fejlődő technika, melynél talán nincs is olyan terület, amiben ne állná meg a helyét.
Új ipari forradalmat hozhat a 3D nyomtatás?! Az automatizáció és a technika rohamléptékű fejlődése nem hogy megállíthatatlan, de olyan méreteket öltött, hogy alig győzzük követni. (Forrás: nyomtatoalkatresz.hu)

Még a legelképzelhetetlenebb, legextrább dolgok is elkészíthetők a 3D-s nyomtatók segítségével, méghozzá elég gyorsan, ráadásul az áruk is egyre elérhetőbbé válik. Ipar 4.0 - a jövő már itt van, de készen állunk-e rá?

Forradalmi robbanás

Az automatizáció és a technika rohamléptékű fejlődése nem hogy megállíthatatlan, de olyan méreteket öltött, hogy alig győzzük követni. Okos eszközeink már vannak, viszont az ember elég okosan tudja-e majd felhasználni az egyre modernebb és intelligensebb tárgyi segédeszközöket? Nem kétséges, hogy ebben a fejlődésben a háromdimenziós nyomtatás viszi a prímet, s egy olyan forradalom kezdetén élhetünk éppen, amely a közeljövőben az ipari területek, és ezzel együtt még számtalan piaci szereplő lényeges átalakulását hozza magával.

A 3D-s nyomtatás elterjedése, azaz a testre szabott gyártás rövid időn belül meghozza gyümölcsét, ami tömören vázolva a munkamenetek lerövidülésével és összeolvadásával a gyártás költséghatékony megkönnyítést és felgyorsítását, majd rövidebb ellátási láncokat, valamint az igények helyben történő kielégítését teszi lehetővé. Azonban a veszélyeit sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen ez a kulcsfontossággal bíró, zseniális találmány rengeteg szakember munkahelyét veszélyeztetni fogja. Gondolni kell tehát a megfelelő átszervezésre, mielőtt az ipar a 3D-s nyomtatók túlzott mértékű, minden igényt kielégítő felhasználására támaszkodna!

Bámulatos lehetőségek tárháza

A háromdimenziós tárgyakat nyomtatni képes eszköz additív gyártási eljárásra épül, vagyis vékony (általában 0,1 mm-es vastagságú, 0,05-0,01 mm-es részecskéket tartalmazó) rétegek lerakásával és precíz egymásra illesztésével készíti el az előzőleg digitálisan lemodellezett tárgyakat, így gyakorlatilag bármi megalkotható vele, amennyiben rendelkezésre áll hozzá a megfelelőnyersanyag – olvasható a nyomtatoalkatresz.hu nyomtatási portálon.

Hogy csak pár felhasználási területet említsünk: autó- és gépgyártás, szerszámgyártás (bonyolult, masszív alkatrészek létrehozása), űrtechnológia és -kutatás, épületnyomtatás (mellyel a remények szerint felszámolható lesz a hajléktalanság, hiszen 3D-s nyomtatással 2-3 nap alatt felhúzható egy minden követelménynek megfelelő, normál nagyságú lakóház mindössze 3-4 millió Ft-ból), orvosi területek (nem csak orvostechnikai eszközök, de a biomechanika révén szervek és testrészek rekonstruálása és pótlása is, pl. egy teljes arcfél újraépítése, hajprotézis fejbőrnyomtatással, végtagprotézisek állatoknak is, vagy szerv- és szövetnyomtatás, ami felszámolhatja a donorhiányt és életet menthet – ez utóbbi a legbonyolultabb eljárás, s jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak rajta, hogy hamarosan a sejtellátó érhálózatok is előállíthatók legyenek).

Nem kérdéses, hogy ez a nyomtató komoly szereplő lesz minden piacon, és az eszköz- és termékgyártás révén átalakítja az ipar teljes területét, minek következtében sok cég egyszerűen el fog tűnni. Pár éven belül a 3D-s nyomtatók is a hatékony üzleti működés alapeszközévé válnak azegyéb forradalmi vívmányokkal egyetemben, s aki nem tartja a lépést velük, annak nem lesz jövője – hangzott el egyfajta figyelmeztetésként a Piac&Profit Okos cég elnevezésű konferenciáján. Azonban, ha okosan használjuk az új technológiát és az általa nyújtott lehetőségeket, akkor óriási segítségünkre és hasznunkra lesz!Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen