hirdetés
Tudomány

Ezeknek a daganatos megbetegedéseknek a kialakulását csökkentheti a laktóz-intolerancia

Egy új kutatás szerint akár életmentő is lehet a tejcukor-allergia

Laktóz intoleranciában szenvedőknél alacsonyabb a tüdőrák, az emlőrák és a petefészekrák kialakulásának kockázata – állítják a svédországi Lund város egyetemének munkatársai.
A kép illusztráció A kép illusztráció (Forrás: Jimeslaohu.cz)
hirdetés

A laktóz intolerancia, köznapibb nyelven a tejcukor allergia, világszerte, emberek millióinak az életét nehezíti-keseríti meg. Köztudott, hogy a laktóz intoleranciában szenvedő betegek szervezete nem képes a laktózt megemészteni, ezért ők csak speciális élelmiszeripari eljárással készült laktózmentes tejtermékeket fogyaszthatnak, a legtöbbjük azonban nem is fogyaszt semmilyen tejes tartalmú vagy állati eredetű tejből készült táplálékot.

Az állati eredetű fehérjét olyan növényi eredetű fehérjékkel helyettesítik étrendjükben mint például a szója vagy a mandula. Valószínűleg a növényi eredetű fehérjében gazdag étrend is közrejátszik abban, amit tudósok most már hivatalosan is bebizonyítottak.

A kutatást vezető kínai professzor azonban azt is hangsúlyozta, hogy a kutatás eredménye nem jelenti ugyanakkor azt, hogy maga a tejfogyasztás emelné a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A tejfogyasztást ellenzők ugyanis már régóta meg akarják győzni a tejet, terjtermékeket fogyasztókat erről az ellentmondásokkal teli,  tudományosan nem alátámasztott feltételezésről.

A svéd lakosság körében végzett kutatás során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy laktóz-intolerancia csökkenti az emlőrák, a petefészekrák és a tüdőrák veszélyének kialakulását, ugyanis az állati tejtermékeket nem fogyasztók körében alacsonyabb volt ezen megbetegedések száma. A kutatócsoport munkatársai fontosnak tartották továbbá azt is kihangsúlyozni hogy a rák kialakulásában elsősorban az etnikai és a genetikai tényezők játszanak főszerepet, a táplálkozási szokások csak másodlagos szerepet töltenek be a betegság kialakulásában.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Donald Trumpról neveztek el egy molylepkét

Donald Trumpról neveztek el egy molylepkéthirdetés
Háromszülős baba született Kijevben

Háromszülős baba született Kijevben


KIJEV,     IVF,     MEDDŐSÉG

„Ragadozóvá” váltak az egerek egyes neuronok stimulálását követően

„Ragadozóvá” váltak az egerek egyes neuronok stimulálását követően


AGYKUTATÁS,     VADÁSZAT,     EGÉR

Már napi 20 perc testmozgásnak is gyulladáscsökkentő hatása lehet

Már napi 20 perc testmozgásnak is gyulladáscsökkentő hatása lehethirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen