hirdetés
Tudomány

Ezeknek a daganatos megbetegedéseknek a kialakulását csökkentheti a laktóz-intolerancia

Egy új kutatás szerint akár életmentő is lehet a tejcukor-allergia

Laktóz intoleranciában szenvedőknél alacsonyabb a tüdőrák, az emlőrák és a petefészekrák kialakulásának kockázata – állítják a svédországi Lund város egyetemének munkatársai.
A kép illusztráció A kép illusztráció (Forrás: Jimeslaohu.cz)
hirdetés

A laktóz intolerancia, köznapibb nyelven a tejcukor allergia, világszerte, emberek millióinak az életét nehezíti-keseríti meg. Köztudott, hogy a laktóz intoleranciában szenvedő betegek szervezete nem képes a laktózt megemészteni, ezért ők csak speciális élelmiszeripari eljárással készült laktózmentes tejtermékeket fogyaszthatnak, a legtöbbjük azonban nem is fogyaszt semmilyen tejes tartalmú vagy állati eredetű tejből készült táplálékot.

Az állati eredetű fehérjét olyan növényi eredetű fehérjékkel helyettesítik étrendjükben mint például a szója vagy a mandula. Valószínűleg a növényi eredetű fehérjében gazdag étrend is közrejátszik abban, amit tudósok most már hivatalosan is bebizonyítottak.

A kutatást vezető kínai professzor azonban azt is hangsúlyozta, hogy a kutatás eredménye nem jelenti ugyanakkor azt, hogy maga a tejfogyasztás emelné a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A tejfogyasztást ellenzők ugyanis már régóta meg akarják győzni a tejet, terjtermékeket fogyasztókat erről az ellentmondásokkal teli,  tudományosan nem alátámasztott feltételezésről.

A svéd lakosság körében végzett kutatás során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy laktóz-intolerancia csökkenti az emlőrák, a petefészekrák és a tüdőrák veszélyének kialakulását, ugyanis az állati tejtermékeket nem fogyasztók körében alacsonyabb volt ezen megbetegedések száma. A kutatócsoport munkatársai fontosnak tartották továbbá azt is kihangsúlyozni hogy a rák kialakulásában elsősorban az etnikai és a genetikai tényezők játszanak főszerepet, a táplálkozási szokások csak másodlagos szerepet töltenek be a betegság kialakulásában.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Kiderült, miként segít a szívbetegség megelőzésében a koffein

Kiderült, miként segít a szívbetegség megelőzésében a koffein


KOFFEIN,     P27 FEHÉRJE,     KÁVÉ

hirdetés
Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket

Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket


GMO,     SERTÉS,     ÁLLATOK

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen