Tudomány

Hat farok az új rekord

A gyík nem egy, hanem hat új farkat növesztett a regenerálódási folyamat után

Régóta tudjuk, hogy ha a gyíkok farka valamilyen oknál fogva elválik a testétől, idővel az képes regenerálódni, visszanőni a testéhez. De vajon tudták-e, hogy létezik egy fajta, nevezetesen az argentin gyík, amelynél különös dolog történt. A gyík nem egy, hanem hat új farkat növesztett a regenerálódási folyamat után.
Hat farok nőtt vissza az egy helyett Hat farok nőtt vissza az egy helyett (Forrás: Origo)

Valószínűleg nem csak a herpetológia iránt érdeklődők számára ismert az a tény, hogy szinte mindegyik gyíkfaj képes visszanöveszteni a farkát, ha azt valamilyen oknál fogva sárülés éri részben, illetve teljes egészében. Amint leszakad a farok valami külső behatás miatt, vagy ha az állat veszélyben érzi és önként "ledobja" magáról, elkezdődik a regenerálódási folyamat.

Ismeretesek olyan esetek is, amikor a gyíkok farka a sérülés mértékétől függően nem teljesen válik el, a gyógyulás azonban megkezdődik. Így nem ritka az sem, hogy 2 vagy 3 farok nő vissza.

Most viszont egy teljesen új dolgot figyelhettek meg a tudósok, egy argentin fekete-fehér tegu (Salvator merianae) esetében. Az állat farkát valószínűleg valamilyen éles tárgy nagyon komoly mértékben megsebesítette, ám az mégsem vált le. Ennek okán a kis fiatal gyík pedig nem egy, nem három, hanem hat farokkal is büszkélkedhet az eset óta.

Azt azonban már kevesen tudják, hogy az új farok már nem lesz sohasem olyan, mint a régi. Bizony, ha megtörténik a leválás, elég hosszadalmas időbe teli, mire az új visszanő. Ezenkívül sosem lesz már olyan színes, hosszú és könnyedén mozgatható, mint eredetileg volt. Így a pórul járt állat mozgása nehézkesebbé válik és párkeresésnél is háttérbe szorul egészséges riválisaival szemben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen