Tudomány

Korábban is észrevehetjük az Alzheimer-kórt

Egy vérteszt segítségével, már korai státuszban is felismerhető lesz az Alzheimer-kór. Ezáltal a betegség jobban kezelhető, esetleg a jövőben gyógyíthatóvá válhat.
Alzheimer Az Alzheimer-kór csak korai szakaszban kezelhető (Forrás: Lacronica.com)

Alois Alzheimer ideggyógyász, 1907-ben felfedezett és leírt egy olyan betegséget, ami az agy kognitív funkcióinak elváltozásaival, elbutulással, demenciával, magatartásváltozással, majd teljes leépüléssel jár. Róla nevezték el, így lett a neve Alzheimer-kór.

A világon több 10 millióan szenvednek ebben a betegségben, és a számok évről évre növekednek. Az időkori demencia egyik fő oka ez a kórkép. Ahhoz, hogy 100%-os bizonyossággal ki lehessen deríteni egy betegnek tényleg Alzheimere van-e vagy sem, agyi szövettani vizsgálatra van szükség. Ám ennél sokkal jobban jellemző, hogy a páciens, és a családtagok tapasztalatai alapján elmesélt történések, és különböző képi vizsgálatok segítségével állapítják meg a betegséget.

Kognitív tüneteihez tartozik a beszédzavar, a döntészavar, az emlékezetzavar. A már ismert tárgyak, emberek fel nem ismerése. A nem kognitívak közé pedig a magatartásbeli változások, hallucinációk, téveszmék, illetve az agresszivitás tartozik. Gyógyítani nem tudják, sőt még kezelni sem nagyon. Mindösszesen néhány tünetet lehet csökkenteni.

Pontosan ezért hatalmas lépés lenne, ha időben, még kezelhető szakaszban felismerhetnék a betegséget. Ehhez fejlesztenek ki egy olyan vértesztet, amivel ez sikerülhet. Dr. Nagele tesztje az antitestek felhasználásának segítségével tudná kimutatni a kórt, ezenkívül pedig rengeteg más betegséghez is fel tudnák használni. A legeslegfontosabb, hogy időben el tudják kezdeni a kezelést.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen