Tudomány

Egy új teszttel felismerhető az arcvakság

Tudósok szerint a kérdőív segítséget nyújthat az úgynevezett „arcvakság” diagnosztizálásában.
Velencei karnevál maszk Az arcvakságban érintettek nehezen ismerik fel ismerőseiket is - a kép illusztráció (Forrás: Wikipédia)

Az arcvakság olyan állapot, melynek során az érintett képtelen bizonyos személyeket csupán az arcuk alapján felismerni – az Egyesült Királyságokban száz emberből kettő valamilyen szinten „arcvak”. Mivel az állapot súlyossága egyénenként eltérő mértékű, így a kevésbé érintettek esetében gyakran nagy nehézségbe ütközik a tünetek felismerése. Nagyon súlyos esetekben ellenben előfordulhat, hogy egy-egy arcvak személy saját rokonait, barátait sem ismeri fel például hajvágás után, vagy szokatlan ruhában, új szemüvegben látva őt. Az arcvak személyek ugyanis gyakran olyan jellemzők alapján ismernek fel más személeket, mint az illető hangja, hajviselete, ruhái, esetleg jellemző arcszőrzete, anyajegyei.

Az arcvakság különösen azok esetében okoz nagy gondot, akik sok emberrel érintkeznek munkájuk során, így például a tanárok és ápolók esetében is sok kellemetlenséget okoz az állapot. Vannak továbbá bizonyos más állapotok, melyek valószínűbbé teszik az arcvakság „megjelenését”, így például az autizmus spektrumzavarban érintettek nagyobb (nagyjából háromszor akkora) eséllyel lehetnek arcvakok, mint a népesség autizmus spektrumzavarban nem érintett része.

Sok arcvak ember azért nem fordul orvoshoz állapotával, mert a kevésbé súlyos esetek többségében logikusabbnak tűnik a tapasztalható tüneteket a „rossz arcmemória” számlájára írni. Ezzel szemben az arcvakságnak semmi köze sem a személy intelligenciájához, sem a memóriájához.

Az orvosok az teszt segítségével felmérhetik, hogy a tesztet kitöltők mennyire képesek megjegyezni ismeretlen arcokat, valamint felismerni az ismerős személyek arcát. Az újonnan kidolgozott teszt segítségével az orvosok a későbbiekben nem csupán az állapot meglétéről tudnak bizonyosságot szerezni majd, de annak súlyosságát is kiértékelhetik.

A teszt kitöltése során minden kérdés öt pontot ér, így, mivel összesen húsz kérdésből áll a kérdőív, a maximálisan száz pont érhető el.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen