Tudomány

A megváltozott humorérzék a demencia első jele lehet

A nagy mértékben megváltozott humorérzék a demencia első, figyelmeztető jele lehet brit kutatók szerint.
Demencia hatása az agyra A kép illusztráció (Forrás: coloradodementia.org)

A University College London (UCL) által nemrégiben a Journal of Alzheimer's Disease című lapban publikált tanulmányához kapcsolódó kutatás során a kutatók a frontotemporális demenciában szenvedő betegek vizsgálata során vonták le következtetéseiket.

A kutatásba vont negyvennyolc idős demens beteg barátaival, valamint hozzátartozóival a kutatók kérdőíveket töltettek ki, melyben a kérdések többek között a humorérzékre is irányultak. A legtöbb barát és családtag a hivatalos diagnózist megelőzően felfigyelt számottevő változásokra a beteg humorérzékét illetően – igen sok beteg például alkalmatlan szituációkban, például tragikus események kapcsán is nevetni kezdett.

A szakértők szerint jelenleg újabb kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban megérthessék a jelenség okait, s hogy egészen bebizonyosodjék a tanulmányukban levont következtetés. Az ilyen irányú kutatások ráadásul azért fontosak, mert – bár a demencia nem gyógyírható – az időben történő észrevételével a tünetek valamelyest enyhíthetőek, a betegek állapotának romlása lassítható.

A demenciának igen sokféle változata ismert, a frontotemporális demenciák pedig viszonylag ritkák – ezek során a betegek a viselkedést és személyiséget befolyásoló agyterülete érintett, minek következtében az ilyen betegségben szenvedők elveszíthetik gátlásaikat, impulzívabbá válhatnak.

A kutatásban részt vevő frontotemporális demenciában szenvedő betegek esetében a hozzátartozók és barátok nem csupán a humorérzék megváltozására lettek figyelmesek, de állításuk szerint a diagnózist megelőző kilenc hónapban az érintettek „hirtelen” a szatirikus, vagy sötét humort kezdték előnyben részesíteni, s nem ritkán tartották mulatságosnak az általuk személyesen ismert emberek életében bekövetkezett, vagy ismeretlenek által megélt tragikus eseményeket. A betegekre ugyanakkor a saját korcsoportjuknál általánosságban véve is jellemzőbb volt, hogy a szatirikus humort részesítsék előnyben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen