Tudomány

Ki vezeti a galambrajokat?

Bíró Dóra (Oxford) és Vicsek Tamás (ELTE) a Current Biology tudományos folyóiratban megjelent közös tanulmánya bebizonyította, hogy a rajban repülő galambok vezetői nemcsak a sebességük miatt állnak az élen, hanem a navigációs döntéshozatali képességükkel is a többiek elé kerülnek.
galamb raj A kép illusztráció (Forrás: Temesvar.blogrepublik.eu)

A kutatók arra keresték a választ, hogy a madárrajok melyik tagja kerül a vezető, azaz a repülési irányt meghatározó egyed pozíciójába, és ott hogyan képes teljesíteni. A vizsgált rajok néha csak a fészekrakó hely körül, más esetekben akár több ezer kilométeren át is együtt mozogva repülnek.

A vizsgálat elvégzéséhez postagalambok hazatalálását figyelték meg az ELTE-s kutatócsoport saját fejlesztésű micro GPS használatával. A madarakra helyezett nagyjából 13 grammos szerkezet másodpercenként tízszer rögzítette az állatok pozícióját. Az adatok elemzéséből pedig kirajzolódott, hogyan születik a döntés a repülő rajban. Ennek eredményeképpen megállapították, hogy a gyorsabban szálló madarak általában a raj élén haladnak, és a többiek követési hajlama (hogy a csapat együtt maradjon) eredményeként egyúttal vezető helyzetbe is kerülnek. Eme a pozíciónak a következménye, hogy többnyire ezek a galambok hozzák meg a repülési irányra vonatkozó döntéseket.

A legfontosabb következtetés végül az lett, hogy a gyorsaságuk miatt vezető helyzetbe került galambok megtanultak jobban tájékozódni, mint a csapat többi tagja, ami azt jelenti, hogy a repülési sebesség, mint tájékozódással nem összefüggő tulajdonság, kiváltotta egy másik, kognitív tulajdonság, a navigációs képesség javulását.


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen