Tudomány

Ha december, akkor a madáretetési időszak kezdete

Magyarországon már több mint száz éve december elején indul el az az önkéntes madáretetési mozgalom, amelynek keretében az országban maradó, valamint Európa és Ázsia északi térségeiből telelni ide érkező énekesmadarak élelemszerzését a lakosság megkönnyítse. Ezzel kapcsolatban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adott most ki egy közleményt
madáretetés A kép illusztráció (Forrás: MNN.com)

Az etetési időszak nagy része Magyarországon az első fagyok tél elejei beköszöntétől ezek tartós megszűnéséig, így többnyire decembertől márciusig tart. Az idei december ugyan szokatlanul enyhe időjárással indult, azonban a várható lehűlés a madarakat is a településekre, az etetők közelébe vonzza majd.

Az etetőn alkalmazható madáreleségek alapvetően három nagy csoportba sorolhatók:

  1. növényi magvak -  melyek közül a legfontosabb téli madáreleség a napraforgó, amibe érdemes apró szemű magvakat, például kölest vagy muhart keverni
  2. állati zsiradék - a cinkegolyó, a háj, a faggyú, a nem sós vagy kifőzött szalonna
  3. a gallycsonkokra szúrható, földre szórható alma


Nagyon fontos, hogy az etetőkön elhelyezett táplálék mellé az önkéntesek madáretetőket ivó- és fürdővizet is helyezzenek el, fagy esetén pedig az itatóból a jeget elegendő napközben legalább egyszer langyos vízre cserélni.

Az állatvédők figyelmeztetnek arra is, hogy az etetőbe ne kerüljön kenyér és kenyérmorzsa, mert ez több napig, hétig is ott maradhat elfogyasztatlanul és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást okozhat a madaraknál. Az énekesemadarak többsége ugyanis - a galambokkal szemben -  nem eszik meg a kenyeret.

Az etetőkre látogató madarak egy része jobban szeret a talajon táplálkozni, míg mások inkább a talajszint felett, vagy kimondottan az ágak között érzik jól magukat, ezért egy-egy etetőhelyen a lehetőségekhez képest több szinten is legyen elérhető az eleség.

Fontos továbbá, hogy mivel a madarak gyorsan megszokják az etetőhelyek táplálékkínálatát és számítanak is rá, sőt évről-évre akár több száz kilométerről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért a megkezdett etetést aki teheti lehetőleg ne hagyja abba.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen