Tudomány

Az emberek egészségét fenyegeti az állattenyésztésben használt túl sok antibiotikum

Az állattenyésztés különböző ágazataiban előszeretettel használnak antibiotikumokat csak azért, hogy az állatok gyorsabban nőjenek – ezzel azonban az emberiség jövőjét teszik kockázatossá a gazdálkodók, így igen fontos, hogy a gazdák csökkentsék a felhasznált antibiotikum-mennyiséget.
Intenzív körülmények között tartott szárnyasok A legtöbb antibiotikumot az intenzív állattenyésztés éli fel (Forrás: Wikipédia)

Az utóbbi időben különböző „szuperbaktériumok” jelentek meg, melyek nem csupán az egyes, speciális összetételű gyógyszereknek, de mindenféle antibiotikumnak egyaránt ellenállnak. Az ilyen rezisztens baktériumok a későbbiekben olyan, korábban tömeges halálozásokat okozó emberi megbetegedések kezelését is ellehetetleníthetik, amilyen a tüdőtuberkulózis is. Igen fontos tehát, hogy ne csak a beteg emberek ügyeljenek az antibiotikumok megfelelő használatára, de ne használják azokat az állatok esetében sem „feleslegesen”.

Az állattenyésztésben felhasznált antibiotikumok legalább fele ugyanis csak azért kerül felhasználásra (az egyébként egészséges állatokon), hogy azok így hamarabb elérjék a kívánt vágósúlyt, és minél fiatalabban levághatóak legyenek. A korábban felfedezett szuperbaktériumok nagy része egyébként éppen az állatokból származott: ezek még az előtt kialakultak, hogy az első, akár embert is fertőző szuperbaktériumot kimutatták volna. A súlygyarapodás elérése mellett sok gazda azért is használja az antibiotikumokat, hogy ezzel a betegségeket megelőzze – a nagy méretű állatállományokban ugyanis igen nehéz kiszűrni az egyes beteg egyedeket, melyek azonban könnyen tovább fertőzhetnek.

Az Európai Unió területén már 2006-ban életbe lépett egy szabályozás, amely megtiltotta az antibiotikumok használatát haszonállatok esetében, amennyiben a „kezelés” célja csupán a súlygyarapodás elérése volt. Korábban ezt az eljárást is leginkább az intenzív tartási körülmények között tenyésztett állatok esetében alkalmazták.

Végül beszédes lehet az Amerikai Egyesül Államok antiboitikum-felhasználására vonatkozó adat is: míg az emberek gyógyítására évi 3400 tonna ilyen gyógyszert használnak, addig az állattenyésztés során évi 8900 tonna antibiotikumot „vetnek be” a gazdák.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen