Tudomány

Régészek ókori genocídium nyomaira bukkantak Hollandiában

Két germán törzs átkelt a Rajnán, majd eljutottak Galliába. Caesar meg szépen kiirtotta őket, aminek a helyét most már tudni lehet.
germán törzsek rómaiak ellen A kép illusztráció (Forrás: Pinterest.com)

Egy holland régészcsoport azt állítja, hogy Kessel közelében olyan leletekre bukkantak, amelyek az első kézzelfogható bizonyítékot arról, hogy Julius Caesar a mai Hollandia területén is járt a légióival.

A feltárók szerint az ott talált fegyverek, csontok és katonai felszerelések azt bizonyítják, hogy itt zajlott Krisztus előtt 55-ben az egyik olyan nagy római csata, amiről Julius Caesar is írt a gall háborúkról készített emlékezéseiben.

A csatában a légiók a tencterus és az usipes germán törzseket győzték le. A törzsek menedékjogot kértek a Római Birodalomtól, de Caesar ezt megtagadta, majd csellel elfogta vezetőiket, katonaságukat rajtaütéssel lefegyverezte és kegyetlenül lemészárolta őket nyolc légiójával. Mindezt a nemzetközi jognak annyira nyilvánvaló megsértésével, hogy Cato, akkori elkeseredett politikai ellenfele, azt javasolta a szántusnak, hogy Caesart adják át a germánoknak megbüntetésre, amire persze sosem került sor. A hadvezér emlékezései szerint teljesen kiirtotta a két népcsoportot, ami összesen 400 ezernél is több halottat jelentene, de a régészek szerint nagyjából 150-200 ezer főt mészárolhattak le ténylegesen a rómaiak.

A leletek kormeghatározása szintén megegyezik, eszerint tényleg Kessel mellett lehetett Caesarnak az a nagy csatája, aminek pontos helyszínét eddig nem sikerült megállapítani.

 Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen