hirdetés
Tudomány

Világító gombák Magyarországon is élnek

A világon több, mint 70 olyan gombafaj él, amely a sötétben világít, azaz, úgynevezett lumineszkálásra képes. (Hogy ez mi, később szintén kiderül.) Ezek közül tíz-tizenöt található meg Európában, összesen legalább öt fajjal pedig akár hazánkban is találkozhatunk.
Mycena chlorophos Mycena chlorophos gomba (Forrás: Wikipédia)
hirdetés

Az emberek igen korán, már az ókorban felfigyeltek arra, hogy egyes gombák valamiért világítanak a sötétben. Később azután arra is rájöttek, hogy oxigén nélkül a világító képesség megszűnik – arra azonban sokáig nem találtak választ, hogy tulajdonképpen mi is játszódik le egy-egy világító termőtestben.

A népi hiedelemvilág a fényhez többnyire pozitív tartalmakat kapcsol (bár a mocsarakban lévő lidércfény például kivétel ez alól), s nincs ez másként a világító gombák esetében sem. Angol nyelvterületen „tündértűz” („faerie fire”) volt a korhadó tuskók általános elterjedt neve a „foxfire” kifejezés mellett. Utóbbival kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy bár szó szerint „rókatűz” lenne a szó fordítása, valójában nem a ravaszdira utal az eredeti kifejezés. A franciából átvett „hamis”, azaz „faux” jelzővel illették először a gombák fényét, így lett abból először „faux fire”, majd pedig később a fonetikus kiejtésnek megfelelően „foxfire”. Az angolszász legendák úgy vélik, ahol a gombák világítanak az erdőben, ott tündérek ünnepelnek éppen.

Világító gombaVilágító gomba (Forrás: phys.org)

Továbbra is kérdés azonban: milyen módon képesek vajon lumineszkálni a gombák? Az úgynevezett biolumineszcencia sok élőlény, így például algák, baktériumok, gerinctelen állatok, de akár halak esetében is megfigyelhető, lényege pedig, hogy során az élő szervezetek hő fejlődése nélkül fényenergiává alakítják át a biokémiai energiát. Azaz, az élőlények (gombák) a légzésből vagy fotoszintézisből szerzett energiát egy úgynevezett luciferin nevű molekulává alakítják át, később pedig az előállított luciferin egy enzim (luciferáz) segítségével reakcióba lép az oxigénnel, aminek következtében egyrészt víz keletkezik, másrészt pedig, mivel a luciferin molekula alacsony energiájú állapotba tér vissza, fényt bocsát a környezetbe. Noha a biolumineszcencia alapjaiban véve minden élőlénynél hasonló folyamat, a legtöbb fajnál speciális módon megy végbe, ezért bővebb részletezésébe nem érdemes a cikk során belefolyni.

Fénylő gombákVilágító gombák (Forrás: worldsciencefestival.com)

Érdekesebb azonban, hogy hasonló, „tündéri” jelenséggel akár hazánkban is találkozhatunk, némi kitartással és szerencsével legalábbis. A világító tölcsérgomba viszonylag gyakori faj hazánk területén, a tölgyerdők közelében találkozhatunk vele. Akárcsak a legtöbb gombafaj, az év legnagyobb részében csak gombafonalaival van jelen az élőhelyén, a termőtestet csupán a szaporodásra megfelelő időszakokban láthatjuk. A gombát nem érdemes fogyasztani, hiszen mérgező. Magyarországon található fajok még a cifra kígyógomba, az enyves kígyógomba, a fehér tejű kígyógomba, a barázdált tönkű kígyógomba és a retekszagú kígyógomba is.

Világító tölcsérgombaHazánkban is fellelhető a világító tölcsérgomba (Forrás: reset.me)

A világ egyik legerősebb fényű gombája Japánban él, és messziről is jól látható fényével kiérdemelte a fénylő kígyógomba nevet, latinul neve pedig ugyancsak az általa kibocsátott fényre utal: Mycena lux-coeli. A különböző gombafajok egyébként eltérő időben világítanak, s általában egy-egy időpontban a legfényesebbek. Noha a fény kibocsátásának haszna eddig nem tisztázott, egyesek elképzelhetőnek tartják, hogy az éjjeli rovarokat a fénnyel magához vonzó gombának a gerinctelenek a szaporodásában nyújtanak segítséget.

Világító gombaA legtöbb, világító gombafaj mérgező (Forrás: astronoo.com)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Átlagosan ötezer arcot ismer az ember

Átlagosan ötezer arcot ismer az emberA Hubble űrteleszkóp újabb giroszkópja romlott el

A Hubble űrteleszkóp újabb giroszkópja romlott elNyolcéves lány talált rá egy ősi kardra egy svédországi tóban

Nyolcéves lány talált rá egy ősi kardra egy svédországi tóban


SVÉDORSZÁG,     KARD,     RÉGÉSZET

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen