Tudomány

Tanulható az empátia

A Zürichi Egyetem kutatói egy nemrég megjelent tanulmányukban rávilágítottak arra, hogy egy ismeretlen embercsoporttal szemben az emberi agy képes „megtanulni” az empatikus viselkedést és gondolkozást.
Koldus A kép illusztráció (Forrás: bigthink.com)

A Zürichi Egyetem kutatása szerint bárki megtanulhat együtt érezni teljesen idegen emberekkel is, amennyiben vele (vagy akár egy hozzá hasonló személlyel) kapcsolatban már akár néhány pozitív élménye keletkezett. Amint arra a kutatás során felfigyeltek, valójában már egy-egy kedves gesztus is jelentős tanulási folyamatot vált ki az agyban, melynek hatására meglepően gyorsan empatikus gondolatok, érzelmek alakulhatnak ki bennünk a számunkra ismeretlen, „kívülálló” ember, illetve embercsoport iránt.

A tanulmány arra is kitért, hogy a már említett tanulási folyamat nagyon gyakran még akkor is hasonlóan jelentős mértékű volt, ha a kísérletben részt vevő két személy legalább egyike a másikra (például bőrszíne, nemzetisége miatt) „kívülállóként” tekintett. Ezzel együtt elmondható, hogy embercsoportok békés együttéléséhez nagy segítséget nyújthatnak a hétköznapokban gyakorolt pozitív tartalmú gesztusok is.

A kutatás során az önkéntes résztvevők agyának reakcióit figyelték, valahányszor azok egy embertársukon fájdalom jeleit vehették észre. Az egymást jól ismerő emberekből a társaik fájdalma jóval nagyobb mértékű választ váltott ki, míg a „kívülálló” személyek fájdalma alig „érintette meg” akár ugyanazokat a személyeket is – ekkor volt a legcsekélyebb mértékű a mért agyi reakció. Amint azonban a kutatásban részt vevő önkénteseknek a „kívülálló” csoport egyes tagjaival már akár néhány közös, személyes pozitív élményben lehetett része, az agyi válaszreakciók a kutatók számára meglepő mértékben erősödtek.

További meglepő eredmény volt azonban, hogy amennyiben egy adott személy a „kívülállók” csoportjának akár egyetlen tagjával kapcsolatban pozitív élményeket szerzett, úgy innentől kezdve az összes többi „kívülállóval”, idegennel is nagyobb mértékben képes volt együtt érezni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen