Tudomány

Az El Nino Afrikát is sújtja

Segélyszervezetek szerint emberek tízmilliói fognak éhezni és betegszenek meg az El Nino miatt

A BBC azt írja: az El Nino nevű időjárási jelenség néhol súlyosbítja az aszályt, máshol áradásokat okoz. A legkomolyabb következményekkel az amúgy is élelmiszerhiánnyal küzdő Afrikában járhat, ahol februárban tetőzik. Közép- és Dél-Amerikában, valamint a Karib-térségben is sok bajt okoz majd a következő hónapokban.
El Nino El Nino (Forrás: ma.hu)

Az El Nino képes arra, hogy növelje a globális hőmérsékleti szintet és összezavarja az időjárás képét. Nagyban elősegítette, hogy 2015 legyen a világ legforróbb éve. Egy angliai egyetem munkatársa szerint ez az eddigi legerősebb El Nino.

Számos trópusi országban 20-30 százalékkal csökkent a csapadék mennyisége. Indonéziában aszály van, Indiában a monszun 15 százalékkal volt gyengébb a szokásosnál – állítja a kutató, aki szerint Brazíliában és Ausztráliában is hasonló folyamatok zajlanak.

Folytatódnak az aszályok és az áradások, ami természetesen aggasztja a segélyszervezeteket. Úgy látják, hogy Afrikában 31 millió embernek lehet kevés az élelmiszer, ami komoly növekedésnek tűnik. Harmaduk etiópiai, ahol több mint 10 millió ember szorul majd a humanitárius szervezetek segítségére.

Az El Nino spanyolul kisdedet jelent és egy ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség: a keleti Csendes-óceán középső részének nagyfokú felmelegedése, amely a trópusi áramlatoknak és a szeleknek köszönhető. 2-7 évente jelenik meg változó intenzitással és az egész Földön képes megváltoztatni a hőmérsékleti és a csapadékviszonyokat. Október és január között a legerősebb, de a szélsőséges időjárás még az első három hónapban is kitart, aztán lecsendesedik.

Már az 1600-as években megfigyelték halászok Dél-Amerikában, hogy a Csendes-óceán vize szokatlanul felmelegszik. 1997-98-ban az El Nino olyan erős volt, hogy 23 ezer ember halálát okozta és 54 milliárd dollár kárt csinált. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete szerint az idei az utóbbi 65 év három legerősebbje közé fog tartozni.

Időközben már százezernél tart azoknak a száma, akiket a Paraguay-folyó áradása miatt kellett evakuálni Asunciónban. A város vezetői arról tájékoztattak, hogy a kitelepítettek nagy részét a kormány által biztosított szálláshelyekre vitték, a többieket a család vagy ismerősök fogadták be. Több ezren nélkülözni kénytelenek az áramszolgáltatást.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen