Tudomány

Így lopakodik a gyöngybagoly

A gyöngybaglyok olyan nesztelenül suhannak, hogy sok esetben észre sem vennék, ha a fejünk felett elrepülne. Most egy zajmérő kísérlet alkalmával sikerült rögzíteniük a kutatóknak, milyen halkan is röppen ez az állat. Amikor a közelünkben repül el egy madár, bár egyáltalán nem hangosan, de azért meg lehet

A titok nyitja, a gyöngybagoly szárnyfelépítésében és alakjában rejlik többek között. Ezek rendkívül íveltek, így a szárnycsapások nagymértékű felhajtóerőt képesek generálni. A behajlított szárnyak felső részeinél a levegő áramlása ilyenkor felgyorsul, a nyomás pedig ezzel szemben csökken. Mindennek a lényege összefoglalva, hogy nagy szárnycsapásokkal, lassan halad előre a gyöngybagoly.

A nesztelen közlekedéshez az állat tollai is a segítségére vannak. A gyöngybagoly tollazata nagyon dús, nincs is ennél tömöttebb más, hasonló termettel rendelkező madárnak. Ilyen módon pedig a keletkezett hangot is tompítja, elnyeli. Ezenkívül a tollak végei is rendkívül finomak, így ezek is csökkentik a keletkező turbulencia "zaját".

Nemrég egy igazán érdekes kísérletet vettek videóra tudósok. Egy rendkívül érzékeny mikrofon előtt "röptettek el" egy sólymot, egy galambot és egy gyöngybaglyot. Bár az első két versenyző sem mondható hangosnak, a bagoly szinte lopakodónak tűnik.

Mégis miért van minderre szüksége? Mivel a gyöngybagoly éjszakai állat, így ekkor vadászik. Este ugyebár sötét van, tehát a szemén kívül másra kell hagyatkoznia. Ilyenkor a hallása alapján tájékozódik, így méri be a célpontját - pockokat, egyéb kistestű rágcsálókat - is. Halk repülése pedig tökéletes segítséget nyújt a zsákmányok felkutatásában.

Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen