hirdetés
Tudomány

Így lopakodik a gyöngybagoly

A gyöngybaglyok olyan nesztelenül suhannak, hogy sok esetben észre sem vennék, ha a fejünk felett elrepülne. Most egy zajmérő kísérlet alkalmával sikerült rögzíteniük a kutatóknak, milyen halkan is röppen ez az állat. Amikor a közelünkben repül el egy madár, bár egyáltalán nem hangosan, de azért meg lehet
hirdetés

A titok nyitja, a gyöngybagoly szárnyfelépítésében és alakjában rejlik többek között. Ezek rendkívül íveltek, így a szárnycsapások nagymértékű felhajtóerőt képesek generálni. A behajlított szárnyak felső részeinél a levegő áramlása ilyenkor felgyorsul, a nyomás pedig ezzel szemben csökken. Mindennek a lényege összefoglalva, hogy nagy szárnycsapásokkal, lassan halad előre a gyöngybagoly.

A nesztelen közlekedéshez az állat tollai is a segítségére vannak. A gyöngybagoly tollazata nagyon dús, nincs is ennél tömöttebb más, hasonló termettel rendelkező madárnak. Ilyen módon pedig a keletkezett hangot is tompítja, elnyeli. Ezenkívül a tollak végei is rendkívül finomak, így ezek is csökkentik a keletkező turbulencia "zaját".

Nemrég egy igazán érdekes kísérletet vettek videóra tudósok. Egy rendkívül érzékeny mikrofon előtt "röptettek el" egy sólymot, egy galambot és egy gyöngybaglyot. Bár az első két versenyző sem mondható hangosnak, a bagoly szinte lopakodónak tűnik.

Mégis miért van minderre szüksége? Mivel a gyöngybagoly éjszakai állat, így ekkor vadászik. Este ugyebár sötét van, tehát a szemén kívül másra kell hagyatkoznia. Ilyenkor a hallása alapján tájékozódik, így méri be a célpontját - pockokat, egyéb kistestű rágcsálókat - is. Halk repülése pedig tökéletes segítséget nyújt a zsákmányok felkutatásában.

Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Jövő évtől más lesz a kilogramm

Jövő évtől más lesz a kilogrammA Föld éves erőforrásainak csaknem dupláját használja fel az emberiség

A Föld éves erőforrásainak csaknem dupláját használja fel az emberiség


EMBERISÉG,     FÖLD,     BOLYGÓ

hirdetés
A Nobel-díjas Gérard Mourou-t köszöntötték Szegeden

A Nobel-díjas Gérard Mourou-t köszöntötték SzegedenA súly- és magasságnövekedés miatt több élelmiszerre lesz szükség

A súly- és magasságnövekedés miatt több élelmiszerre lesz szükséghirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen