Tudomány

Már az egész világot műanyagszemét borítja

Kevesebb, mint hetven év leforgása alatt az emberiség annyi műanyag szemetet termelt, hogy mára már nincs a világnak olyan pontja, ahol ne találhatnánk meg például az üdítős palackok vagy nejlon bevásárlószatyrok maradékait.
Műanyagszemét úszik a vízen Műanyagszemét úszik a vízben (Forrás: plastic-pollution.org)

Egyes szakértők szerint a holocént követően új földtörténeti korba léptünk, amelyet nagy részben határoz meg az ember tevékenysége, így antropocénnek nevezik azt. Mindez egyedülálló jelenség a Föld történetében, mivel korábban még nem volt rá példa, hogy egyetlen faj hasonló mértékben és hasonlóan összetett módon befolyásolja az egész bolygó környezeti tényezőit, élővilágát.

Az általunk termelt óriási mennyiségű szemét kiválóan szemlélteti, hogy az emberiség által okozott változások milyen mértékeket öltenek. Ma már ugyanis nincsen a Földnek olyan pontja – legyen bár szó emberek által nem lakott területekről –, ahol ne fedezhetnénk fel műanyagszemetet. A szemét nem mindenhol az eredeti formájában van jelen, hanem előfordul, hogy mikroszkopikus szemcsékként vagy kisebb darabokban bukkanhatunk rá.

TeknősbékaA műanyagszemét az állatokat is fenyegeti (Forrás: earthporm.com)

Jan Zalasiewicz, a Leicesteri Egyetem egy professzora szerint ez már önmagában is meglepő, de elgondolkodtató továbbá az is, hogy míg az 1950-es években az emberiség jóformán nem is termelt műanyagot, addig mára a műanyagszemét már a világ minden pontját elérte.

Az ilyen szemét egyébként az élővilágot is nagyban befolyásolja, nem ritkán az egyes fajok túlélésének esélyeit is csökkenti. Néhány éve széles körben ismertté vált egy olyan videó, mely egy lakatlan sziget madárvilágát mutatta be. A madarak mindenféle emberek által lakott szárazföldtől legalább 2000 kilométer távolságban éltek, ennek ellenére tömeges pusztulásukat okozta az emberek által megtermelt, a szigetre sodródott szemét.

A tengerekbe került műanyagszemét a Carleton Egyetem beszámolója szerint akár az emberek egészségét is fenyegeti – a kis szemcséket ugyanis először a halak, tengeri élőlények fogyasztják el, melyek végül az emberek asztalára kerülve veszélyt jelenthetnek az egészségre.

A Kaliforniai Egyetem kutatói a témában korábban kísérletet is végeztek, melynek során kiderült, hogy a műanyagszemcsék elfogyasztása májproblémákhoz vezethet a halak esetében, az emberek pedig úgy fogyaszthatnak el akár nagyobb mennyiségű mérgező anyagot is, hogy mire egy-egy például tonhal a fogyasztók asztalára kerül, addig az adott példány már több kisebb halat is elfogyasztott, amelyek korábban ugyancsak műanyag szemcséket fogyasztó kis halakat is fogyaszthattak. Ezzel együtt a „nagyobb” hal szervezetében jelen lévő kemikáliák mértéke megsokszorozódik.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen