Tudomány

Már lehet szavazni az Európa Év Fája versenyen, ahol a bátaszéki molyhos tölgy is indult

Február elsejétől február végéig már hatodik alkalommal dönt a közönség szavazata arról, hogy melyik fa nyerje az Európa Év Fája nevű megmérettetést. A nevezők között egy magyar fa is szerepel, aki pedig szavazni szeretne, annak sietnie kell: február utolsó napját követően ugyanis erre már nem lesz lehetősége.
A bátaszéki molyhos tölgy A bátaszéki molyhos tölgy (Forrás: Ökotárs Alapítvány)

Az idei évben már 15 fa közül választhatják ki a szavazók, hogy szerintük melyiket illeti meg az év fája cím. Az eddigi szavazatok alapján elmondható, hogy a magyar molyhos tölgynek van esélye az első helyre, eddig majdnem 5200 szavazó találta a „mi fánkat” a legérdemesebbnek. Csehország ezeréves hársa egyelőre közel 100 szavazattal vezet, míg Bulgária csodálatos tölgye alig marad el a magyar fától.

A szavazásra online van lehetőség a www.treeoftheyear.org weboldalon, ám csak február utolsó napjáig. A versenyben nem csupán a fák fotinak, de a hozzájuk „mellékelt” történetnek is nagy szerep jut, a magyar fáról például megtudhatjuk a következőket:

„A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.”

A bátaszéki molyhos tölgy A bátaszéki molyhos tölgy (Forrás: Ökotárs Alapítvány)

Nagyon érdekes még a cubbingtoni körtefa története is – ez a növény egyfajta természetvédelmi szimbólummá nőtte ki magát azzal, hogy rögvest miután az év fájának választották Angliában kiderült, hogy valószínűleg kivágásra került egy vasútvonal építése miatt. A honlapon ezt írták róla:

„A dél-cubbingtoni erdő közelében lévő domb tetején álló, több mint 250 évesnek tartott, gyönyörű fa a környék jelképe, és minden arrajáró megcsodálja. Warwickshire legöregebb, és az Egyesült Királyság második legöregebb vadkörtefájának tartják. A fa a Londont Birminghammel összekötni tervezett új vasútvonal útjában áll, és az építkezés miatt a kivágás fenyegeti.”

Cubbingtoni körtefaCubbingtoni körtefa (Forrás: Ökotárs Alapítvány)

A tizenöt fa tizenöt különböző ország „év fája” lett, s végül Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia, valamint Wales is indított saját fát.

A verseny eredményére várhatóan március 7-én derül fény, a díjátadó pedig április 20-án a brüsszeli Európai Parlamentben lesz.

Az Ökotárs Alapítvány sajtóközleménye szerint

„Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyeket becsülnünk és óvnunk kell. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat lehetett nevezni, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek: találkozási pontot kínálnak, történetek kapcsolódnak hozzájuk. Magyarországot a bátaszéki molyhos tölgy képviseli, amely 2015 novemberében 6424 szavazattal lett a hazai év fája verseny győztese.”Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen