hirdetés
Tudomány

Már lehet szavazni az Európa Év Fája versenyen, ahol a bátaszéki molyhos tölgy is indult

Február elsejétől február végéig már hatodik alkalommal dönt a közönség szavazata arról, hogy melyik fa nyerje az Európa Év Fája nevű megmérettetést. A nevezők között egy magyar fa is szerepel, aki pedig szavazni szeretne, annak sietnie kell: február utolsó napját követően ugyanis erre már nem lesz lehetősége.
A bátaszéki molyhos tölgy A bátaszéki molyhos tölgy (Forrás: Ökotárs Alapítvány)
hirdetés

Az idei évben már 15 fa közül választhatják ki a szavazók, hogy szerintük melyiket illeti meg az év fája cím. Az eddigi szavazatok alapján elmondható, hogy a magyar molyhos tölgynek van esélye az első helyre, eddig majdnem 5200 szavazó találta a „mi fánkat” a legérdemesebbnek. Csehország ezeréves hársa egyelőre közel 100 szavazattal vezet, míg Bulgária csodálatos tölgye alig marad el a magyar fától.

A szavazásra online van lehetőség a www.treeoftheyear.org weboldalon, ám csak február utolsó napjáig. A versenyben nem csupán a fák fotinak, de a hozzájuk „mellékelt” történetnek is nagy szerep jut, a magyar fáról például megtudhatjuk a következőket:

„A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.”

A bátaszéki molyhos tölgy A bátaszéki molyhos tölgy (Forrás: Ökotárs Alapítvány)

Nagyon érdekes még a cubbingtoni körtefa története is – ez a növény egyfajta természetvédelmi szimbólummá nőtte ki magát azzal, hogy rögvest miután az év fájának választották Angliában kiderült, hogy valószínűleg kivágásra került egy vasútvonal építése miatt. A honlapon ezt írták róla:

„A dél-cubbingtoni erdő közelében lévő domb tetején álló, több mint 250 évesnek tartott, gyönyörű fa a környék jelképe, és minden arrajáró megcsodálja. Warwickshire legöregebb, és az Egyesült Királyság második legöregebb vadkörtefájának tartják. A fa a Londont Birminghammel összekötni tervezett új vasútvonal útjában áll, és az építkezés miatt a kivágás fenyegeti.”

Cubbingtoni körtefaCubbingtoni körtefa (Forrás: Ökotárs Alapítvány)

A tizenöt fa tizenöt különböző ország „év fája” lett, s végül Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia, valamint Wales is indított saját fát.

A verseny eredményére várhatóan március 7-én derül fény, a díjátadó pedig április 20-án a brüsszeli Európai Parlamentben lesz.

Az Ökotárs Alapítvány sajtóközleménye szerint

„Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyeket becsülnünk és óvnunk kell. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat lehetett nevezni, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek: találkozási pontot kínálnak, történetek kapcsolódnak hozzájuk. Magyarországot a bátaszéki molyhos tölgy képviseli, amely 2015 novemberében 6424 szavazattal lett a hazai év fája verseny győztese.”Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnakElkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson

Elkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson


NASA,     INSIGHT,     SZELFI

hirdetés
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesétÉvente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte


ÉLELMISZER,     TEJ,     TEJTERMÉK

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen