Tudomány

A tiszta konyhán is múlhat a sikeres fogyás

Rend a lelke mindennek. Azt már számtalan kutatás bizonyította, hogy ha tiszta és rendezett környezet vesz körül bennünket, akkor a koncentráció is könnyebben megy, sőt még hangulatunkra is pozitív kihatással van. Egy új tanulmány szerint azonban diétánk sikerességét is befolyásolhatja, ha a konyhánkban nincs felfordulás.
Étkezés Rendezett környezet = kevesebb bevitt kalória? (Forrás: Pexels)

Manapság már rengetegen fogyókúráznak ilyen-olyan okból kifolyólag. Lehet, hogy csak a mai szépségideálnak akar valaki megfelelni, de az is előfordulhat, hogy az egészség megléte a fő szempont. Így vagy úgy, de a cél elérése érdekében sokszor nem rettenünk vissza az önsanyargató diétáktól sem.

Persze módszerek vannak dögivel. A választás és a fogyás sikeressége csak rajtunk áll vagy bukik. Vagy mégsem?

A PsyBlog nemrég számolt be egy friss kutatásról, mely során arra derítettek fényt, hogy érezhetően kevesebbet eszünk, ha a konyhánk tiszta és rendben van, továbbá akkor is, amikor nem szól sem a televízió, sem a rádió.

EvésA rendetlenség közepette, könnyebben elveszíthetjük az önkontrollt is (Forrás: Pexels)

A vizsgálat során a résztvevők egy csoportjának tiszta, még a másik felének egy kupis konyhában kellett étkeznie. Megállapításra került, hogy tíz perc leforgása alatt, azok az emberek, akik rendezett környezetben ettek, átlagban hatvanöt kalóriával kevesebbet vittek be, mint azok, akik a rendetlen helyiségbe étkeztek. A kutatók szerint ennek az a legfőbb oka, hogy mikor káosz vesz minket körbe, akkor mi magunk is hajlamosabbak vagyunk feladni az önkontrolunkat.

ÉtkezésA hangzavar sem tesz túl jót a diétázóknak (Forrás: Pexels)

Még nagyobb eltérést mutatott, amikor az önkéntesek egy zajos és egy csöndes szobában fogyasztottak. A telefoncsörgéstől, hangos beszédtől, televíziótól, illetve rádiótól mentes környezetben, átlagosan száz kalóriával fogyasztottak kevesebbet, mint azok, akik hangzavarban étkeztek.

Mindez persze még nem garancia a fogyáshoz. A legfontosabb fegyver a kilók elleni harcban a kitartás. Ettől függetlenül azért nem árt észben tartani a fentebb említetteket sem, hiszen ártani nem árthat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen