hirdetés
Tudomány

A megszállott edzés helyett, hasznosabb a megfelelő táplálkozás

Könnyen előfordulhat, hogy sok mozgás mellett sem tud fogyni az ember. Kutatók most az energiafelhasználásunkat, illetve a testünk fokozott munkához való hozzászokását vizsgálta és arra jöttek rá, hogy szervezetünk alkalmazkodhat a megnövelt edzéshez is. Ebből pedig az következik, hogy nem mindig célravezető a megszállott edzés sem.
Futás A helyes táplálkozás legalább annyira fontos, mint a mozgás (Forrás: Pexels)
hirdetés

Az emberek jó nagy részre, különösen a nők, rendkívül hiúak tudnak lenni, már ami a testsúlyukat illeti. Ritkán találni olyasvalakit, aki még egyáltalán nem próbált ki semmiféle diétát, fogyókúrát. Ismert az a szabály, hogy a sikeres fogyás titka az egészséges táplálkozás mellett, a rendszeres testmozgás. Ám ez a két feltétel kéz a kézben jár és  a megszállott edzéssel sem biztos, hogy ellensúlyozni tudjuk a nem megfelelő étkezést.

Kutatók ugyanis most bebizonyították, hogy a mozgásszegény életmód és a mérsékelt mennyiségű mozgás energiafelhasználása között ugyan sok különbség van, ám az elégetett kalóriák száma nem fog látványosan megugrani akkor, ha az edzés mennyiségét jelentősen megnöveljük. Ergo nem érvényes az a szabály, hogy minél többet mozgunk, annál többet vagy kevésbé egészségeset ehetünk. A tanulmányt a Current Biology című szaklapban publikálták.

300 férfit és nőt vontak be a kísérletbe és azt mutatták ki, hogy mérsékelt mozgás esetén átlagosan 200 kalóriával nőtt az elhasznált energia mennyisége, ezzel szemben azoknál, akik jóval többet mozogtak másoknál, nem fokozódott jelentősen ez az érték, mivel a test hozzászokott a plusz megerőltetéshez.

A tanulmány egyik szerzője akkor kezdett el foglalkozni ezzel a témával mélyebben, mikor Tanzániában járt és találkozott a hadza törzs tagjaival. Ők folyton mozgásban vannak, energiaszükségletük mégis körülbelül annyi, mint más, például ülő munkát végző embereknek.

Tehát aki súlyvesztést szeretne elérni, annak ugyanolyan mértékben kell figyelnie a helyes étkezésre és a rendszeres testmozgásra is, hiszen az áhított sikert így fogja elérni a legkönnyebben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnakElkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson

Elkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson


NASA,     INSIGHT,     SZELFI

hirdetés
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesétÉvente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte


ÉLELMISZER,     TEJ,     TEJTERMÉK

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen