Tudomány

Összementek a méhek Hollandiában

Nem elég, hogy egyre kevesebb a méh Hollandiában, a még megmaradt példányok ráadásul méretükben is elmaradnak az elődeiktől.
Poszméh Poszméh - A kép illusztráció (Forrás: beecontrolnw.com)

Miközben a kutatók azt figyelték, hogyan csökken a méhek egyes populációinak mérete, másféle csökkenéssel is szembe találkoztak. Nem csupán a populációk, de az egyes egyedek testmérete is csökkenést mutatott.

Egy nemrég publikált tanulmány szerint mindössze másfél évszázadra volt szükség ahhoz, hogy néhény nagy testű méhfaj nőstény egyedei közel hét százalékos méretbeli csökkenést mutassanak. A kutatók a változást azzal magyarázzák, hogy a méhek élőhelye és az általuk elérhető táplálék mennyisége is egyre csökkent, ez az evolúciós nyomás pedig végül az állatok testméretének csökkenéséhez vezetett az évtizedek során.

A témában még több évvel korábban kezdtek kutatásokat végezni, és kiderült, hogy a vadon élő méhek számának fogyatkozása nagyrészt a főbb tápnövények megritkulásával van összefüggésben. Megfigyelték továbbá, hogy amint egy élőhelyen kevesebb lett a méhek számára alkalmas tápnövény, úgy a legnagyobb mértékben a nagyobb testméretű fajok kezdtek ritkulni, míg a kisebbek populációi tovább stabilak maradtak. Egyáltalán nem meglepő tehát, hogy a kisebb testméret előnyt jelentett a korábban nagyobb fajok esetében is.

A kutatás során mintegy 4500 Hollandiában élő méhet gyűjtöttek be és vizsgáltak meg – egy részüket pedig a holland múzeumok gyűjteményéből szerezték be. Összesen 18 fajról gyűjtöttek ilyen módon információkat, és arra az igen érdekes következtetésre jutottak, hogy nem csupán egyetlen nagyobb testű faj esetében volt mérhető a testméret mérséklődése, de több, egymástól egészen különböző fajnál is hasonló tendenciára lehettek figyelmesek.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy szinte kizárólag a nőstények testmérete csökkent, ami azzal magyarázható, hogy a hímek esetében a párzásnál továbbra is előnyt jelent a nagyobb testméret.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen