hirdetés
Tudomány

Évente félmillió ember halhat majd meg a globális klímaváltozás hatására

Önmagában a globális klímaváltozás hatásai az élelem minőségére olyan jelentősek lehetnek, hogy 2050-re már akár évi 500 ezer ember halálát is okozhatják – írta a The Guardian.
Csupasz fa Kevesebb lehet a gyümölcs, a zöldség is - A kép illusztráció (Forrás: openwalls.com)
hirdetés

A Lancet orvosi lapban publikált tanulmány szerint a klímaváltozás 2050-re már akár évi félmillió fős áldozatot is szedhet azzal, hogy hatására az élelmiszerek minősége számottevően romlik.

A kutatás során azt vizsgálták, hogy a globális felmelegedés hogyan befolyásolná az emberek által elérhető táplálékok minőségét, mennyiségét, illetve összetételét. Arra a következtetésre jutottak, hogy csupán jelentősen kevesebb gyümölcs és zöldség lenne elérhető 2050-re, minek következtében a szív- és érrendszeri betegségek még óriásibb egészségügyi problémává léphetnének elő, nem is beszélve az egyoldalú táplálkozáshoz fűződő rák kialakulásának kockázatáról, amely szintén növekedést mutatna.

A szakemberek már korábban is a klímaváltozást nevezték meg a 21. század legnagyobb egészségügyi kockázatának, hiszen ezzel együtt áradások vagy éppen szélsőséges aszályok sújthatnak egyre gyakrabban és egyre több területet, miközben rohamos növekedést mutathat a különböző veszélyes fertőzések terjedésének sebessége, mértéke is.

Peter Scarborough, az Oxfordi Egyetem munkatársa kifejtette, hogy a klímaváltozás hatásai ugyan az egyes emberekre talán elsőre nem tűnnek majd igen jelentősnek, de amennyiben az egész népességet figyeljük, ezek a „pici” étrendbeli változások olyan jelentős problémát jelentenek majd, amelyek azonban már évente több százezer ember életét érinthetik negatívan. Megjegyezte továbbá, hogy életeket menthet a jövőben is, ha felhívjuk a figyelmet arra, milyen rendkívül fontos szerepet töltenek be gyümölcsök, zöldségek a táplálkozásban.

Az, hogy már harmincöt éven belül ilyen óriási hatásai lehetnek a globális klímaváltozásnak mindenképpen figyelemreméltó, de hosszabb távon még ennél is nagyobb károkkal kell számolnunk. Száz év múlva az olyan jelentős hőhullámok, amelyek jelenleg átlagosan száz évente egyszer sújtják például Kína egyes területeit – elpusztítva majdnem a teljes rizstermést – sokkal gyakoribbá válhatnak: akár négy évente egyszer is előfordulhatnak majd egyes szakértők szerint.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnakhirdetés
Elkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson

Elkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson


NASA,     INSIGHT,     SZELFI

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényeséthirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen