hirdetés
Tudomány

Jobb kondiba vannak a madarak fészkeire vigyázó aligátorok

Kutatók olyan aligátorokat vizsgáltak, amelyek gázlómadarak fészkeire vigyáznak. Az igaz, hogy így a kicsinyek biztonságban vannak a ragadozóktól, ám ha egy fióka lepottyan a krokodilok közé, akkor az őrzőszolgálat tagjai azon nyomban elfogyasztják.
Aligátor A védelemnek ára van (Forrás: Karamarriesandrew.com)
hirdetés

A fiókákat nevelő madarak számára a legnagyobb kihívást jelentő feladatok közé tartozik az elegendő táplálék biztosítása, illetve a fészek ragadozóktól való megvédése. Ugyanis akkor, ha elmennek élelmet gyűjteni, sok esetben kicsinyeik védtelenek maradnak.

Ám nem így némely gázlómadárnál, ahol az aligátorok jelentik a tökéletes "őrző-védő szolgálatot". Vagyis inkább a majdnem tökéleteset. Na, de ne ugorjunk ennyire előre.

Vegyük először példaként a gólyákat, a kócsagokat, a gémeket és az íbiszeket, akik egy érdekes megoldást találtak arra, hogy fiókáikat akkor is meg tudják védeni, ha épp nincsenek a közelben. Fészkeiket ugyanis aligátorok lakóhelye fölé építik. Így például az oposszumok és a mosómedvék nemigen tudnak a kicsinyek közelébe férkőzni anélkül, hogy pórul ne járnának.

Van azonban a dolognak egy szépséghibája. Noha a hüllők tökéletes védelmet nyújtanak a ragadozókkal szemben, ha egy madárfióka véletlenül kiesik a fészekből, akkor nem tétlenkednek és elfogyasztják őket. Mondhatni ez a fészek védelmének az ára.

Kutatók most azt megvizsgálták, hogy milyen kondiban vannak és milyen egészségi állapotnak örvendenek a floridai Everglades mocsárban található aligátorok. Ehhez körülbelül negyven nősténytől vettek vért. Összehasonlították az eredményeket azokkal az aligátorokéval, akik nem fészkek közelében élnek. Az eredmény alapján, amelyet a PLOS ONE című szaklapban publikáltak, kiderült, hogy sokkal egészségesebbek, fittebbek és nagyobbra nőnek azok a példányok, amelyek madarak fészkei között élnek.

A kutatás nyomán elindulva most még több ország aligátorát szeretnék megvizsgálni, hogy vajon rájuk is igaz-e ez a megállapítás.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Átlagosan ötezer arcot ismer az ember

Átlagosan ötezer arcot ismer az emberA Hubble űrteleszkóp újabb giroszkópja romlott el

A Hubble űrteleszkóp újabb giroszkópja romlott elNyolcéves lány talált rá egy ősi kardra egy svédországi tóban

Nyolcéves lány talált rá egy ősi kardra egy svédországi tóban


SVÉDORSZÁG,     KARD,     RÉGÉSZET

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen