Tudomány

Veszélyeztetett növényfajokat sikerült felfedezni egy internetes „fényképtárban”

Két nagyon ritka liliomfélét fedezett fel egy botanikus egy olyan honlapon, ahová veszélyeztetett állat- és növényfajok fotóit töltik fel egy bristoli alapítvány kezdeményezésére.
Magnóliák A magnóliákra az ARKive képtárában figyeltek fel (Forrás: inecol.edu.mx)

Az ARKive nevű oldalt egy Bristolhoz kötődő alapítvány hozta létre, és célja a védett állat- és növényfajok megismertetése és megmentésének elősegítése. Mindazokról a fajokról láthatóak itt fényképek, amelyeket a projekt támogat, s a ma élő és veszélyeztetett, kihalófélben lévő állatok és növények mellett a már kihalt fajokról is található információ a honlapon. Összesen mintegy 16 ezer különböző fénykép és videó található meg az ARKive-ban, s egyben ez a világ minden bizonnyal legnagyobb olyan online enciklopédia, ahol a védett fajokat mutatják be.

A veszélyeztetett Magnolia dealbata fotóit vizsgálva a Mexikói Egyetem egy botanikusa lett figyelmes először arra, hogy a fotózott egyedek kissé „eltérnek” a faj többi példányától. Ekkor arra kérte a fényképek készítőjét, hogy küldjön még több képet a növény(ek)ről, aki több alkalommal is visszatért az erdőbe azokhoz, és dr. Jose Antonio Vazquez kérésnek eleget téve küldött is újabb fotókat.

A fényképeket készítő Roberto Pedraza Ruiz a növények valamennyi részét lefotózta újból, beleértve ebbe a virágot és a termést is – ezzel pedig éppen elég információhoz juttatta a mexikói botanikust ahhoz, hogy végül levonhassa a tanulságot: a fényképezett növények nem a Magnolia dealbata fajba tartoznak, hanem összesen kettő másik liliomfa fajba.

Az egyik új magnólia fajt – Magnolia rzedowskiana – egy mexikói botanikusról (dr. Jerzy Rzedowski) nevezték el, míg a másik – Magnolia pedrazae – a fényképeket készítő mexikói fotósról kapta a nevét. Roberto Pedraza Ruiz elmondta, hogy aligha érhette volna természetvédőként és természetfotósként annál nagyobb megtiszteltetés, mint hogy róla nevezzenek el egy növényfajt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen