Tudomány

Még 29 ezer évvel ezelőtt is élhettek Szibériában „egyszarvúk”

Korábban úgy vélték, a különleges, az orrszarvúk nemébe tartozó faj már 350 ezer évvel ezelőtt teljesen kipusztult, ám kiderült, hogy ennél jóval későbbről is maradtak fenn fosszíliák.
Egyszarvú Még az emberek is láthatták az utolsó példányokat (Forrás: tieronesociety.com)

A különleges páratlanujjú patás állatot többen csak „szibériai egyszarvú” névvel illetik, mivel a hatalmas szarv éppen a koponyája homloki részén foglalt helyet, ezzel pedig valamelyest hasonlóságot mutatott a mitológiai élőlénnyel. Elsőként 1878-ban jelent meg a fajról egy tudományos leírás, amelynek szerzői Nicolas Rashevsky és Alexander Fedorovich Brandt voltak. Az állat latin megnevezése Elasmotherium sibiricum.

A faj képviselői ugyanakkor igazán „rácáfolnak” becenevükre, amely a legendák egyszarvúihoz hasonlítja őket: az óriási, minden ma élő orrszarvúnál nagyobb méretű állatok testét egyes elképzelések szerint vastag szőrzet boríthatta.

A hatalmas patások Szibéria nyugati területein, illetve a mai Kazahsztán területén éltek egykor, kipusztulásuk ideje azonban újabban vitatottá vált. Korábban ugyanis úgy vélték, hogy az állatok már mintegy 350 ezer évvel ezelőtt kihaltak, de egy újabb tanulmány szerint még 29 ezer évvel ezelőttről származó fosszíliákat is sikerült találniuk egy szibériai ásatáson.

A fosszíliák korának meghatározásához a kutatók az úgynevezett radiokarbonos kormeghatározást hívták segítségül – a megtalált koponyákban található 14C izotóp mennyiségét vizsgálták. Ezt a szénizotópot az élő állatok (és növények) képesek a szervezetükbe építeni, amíg élnek, amint azonban elpusztulnak, ez az izotóp folyamatosan eltűnik a testükből: ilyen módon pedig jó ideig visszakövethető, mikor pusztult el egy élőlény. Annak vizsgálatával, hogy mennyi 14-es tömegszámú szén izotóp maradt meg egy – például – csontban, a kutatók arra következtethetnek, mikor élt az állat.

Jelen esetben az előbbi vizsgálattal arra jutottak, hogy a „szibériai unikornis”, amelytől a megtalált koponya származott, nagyjából 29 ezer évvel ezelőtt pusztulhatott el, ami a korábbi becslésekkel ( 350 000 év) szemben szembetűnő változást jelent.

Amennyiben valóban élt az állat az említett időpontban, úgy elképzelhető, hogy a modern emberekkel is osztozott az élőhelyén – egy korábbi kutatás szerint ugyanis már akár 45 ezer évvel ezelőtt is élhettek emberek Szibériában, ahol egy lemészárolt mamut tetemére bukkantak, melyet minden bizonnyal emberek öltek meg ebben az időpontban.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen