hirdetés
Tudomány

Kiderülhet, hogy akcentussal kommunikálnak-e a macskák

Noha valószínűleg nem a világ legégetőbb kérdése, de hamarosan végre az is kiderülhet, hogy a macskák vajon akcentussal „beszélnek-e”.
Nyávogó macska Kiderülhet az is, mit jelentenek az egyes hangok (Forrás: wepetsitnj.com)
hirdetés

Svéd kutatók azt kezdték vizsgálni, hogy vajon a macskáknak van-e akcentusa, valamint, hogy a négylábúak vajon azt szeretik-e inkább, ha gazdáik „gügyögnek” nekik, mint a gyerekeknek, vagy pedig ha normál hangnemben kommunikálnak velük. Sajnos eredményekről egyelőre nem lehet beszélni, mivel még folyamatban van a kutatás, de arról már megjelent némi információ, hogyan történik majd a kutatás.

Először a Stockholmtól közel 640 kilométerre fekvő Lundól gyűjtenek majd különböző macskahangokat, valamint ezzel párhuzamosan a svéd fővárosból is. A gyűjtött macskahangok elemzésekor arra fektetik majd a hangsúlyt, hogy az állatok élőhelyétől függően megfigyelhetőek-e tipikus, ismétlődő elemek – amennyiben igen, úgy feltételezhető, hogy a macskák élőhelyüktől függően bizonyos „akcentussal” kommunikálnak.

Ezen felül az emberek és a macskák közötti kommunikációt is szeretnék átfogó módon vizsgálni, így például szeretnének rájönni, hogy az egyes macskahangoknak van-e valamilyen jellegzetes „jelentése”, s ha igen, mi lehet az. Ennek megfelelően a gyűjtött, különböző fajtájú macskáktól származó hangokat összevetik azzal, hogy milyen „érzelmi állapotban” lehetett az azokat kiadó egy-egy macska, s végül elemzik, hogy mennyi megegyezést találtak az így kapott eredményekben.

Egy újabb „nagy kérdés”, hogy vajon a macskák azt szeretik-e jobban, ha úgy beszélnek velük, mint a gyerekekkel, vagy inkább azt, ha „normál hangnemben” szólnak hozzájuk gazdáik, valamint, hogy felismerik-e a gazdáik hangját csupán a beszéd stílusa és a hanghordozás alapján.

Elképzelhetőnek tartják, hogy a macskák kommunikációja annak megfelelően változik, hogy a gazdáik hogyan beszélnek hozzájuk, tehát bizonyos elemeket „elsajátíthatnak” az emberi beszéd dallamából, ritmusából, míg ugyancsak lehetséges, hogy származás, fajta függvénye a macskák kommunikációja.

Ha a macskákról még nem is, de a Nagy-Britanniában élő énekes madarakról már kiderült, hogy régiónként akár jelentősen eltérő módon énekelnek, aminek az oka részben az lehet, hogy a madarak az általuk énekelt dalokat részben saját maguk, részben pedig más madarak hallgatása során tanulják meg.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen