hirdetés
Tudomány

Kiderülhet, hogy akcentussal kommunikálnak-e a macskák

Noha valószínűleg nem a világ legégetőbb kérdése, de hamarosan végre az is kiderülhet, hogy a macskák vajon akcentussal „beszélnek-e”.
Nyávogó macska Kiderülhet az is, mit jelentenek az egyes hangok (Forrás: wepetsitnj.com)
hirdetés

Svéd kutatók azt kezdték vizsgálni, hogy vajon a macskáknak van-e akcentusa, valamint, hogy a négylábúak vajon azt szeretik-e inkább, ha gazdáik „gügyögnek” nekik, mint a gyerekeknek, vagy pedig ha normál hangnemben kommunikálnak velük. Sajnos eredményekről egyelőre nem lehet beszélni, mivel még folyamatban van a kutatás, de arról már megjelent némi információ, hogyan történik majd a kutatás.

Először a Stockholmtól közel 640 kilométerre fekvő Lundól gyűjtenek majd különböző macskahangokat, valamint ezzel párhuzamosan a svéd fővárosból is. A gyűjtött macskahangok elemzésekor arra fektetik majd a hangsúlyt, hogy az állatok élőhelyétől függően megfigyelhetőek-e tipikus, ismétlődő elemek – amennyiben igen, úgy feltételezhető, hogy a macskák élőhelyüktől függően bizonyos „akcentussal” kommunikálnak.

Ezen felül az emberek és a macskák közötti kommunikációt is szeretnék átfogó módon vizsgálni, így például szeretnének rájönni, hogy az egyes macskahangoknak van-e valamilyen jellegzetes „jelentése”, s ha igen, mi lehet az. Ennek megfelelően a gyűjtött, különböző fajtájú macskáktól származó hangokat összevetik azzal, hogy milyen „érzelmi állapotban” lehetett az azokat kiadó egy-egy macska, s végül elemzik, hogy mennyi megegyezést találtak az így kapott eredményekben.

Egy újabb „nagy kérdés”, hogy vajon a macskák azt szeretik-e jobban, ha úgy beszélnek velük, mint a gyerekekkel, vagy inkább azt, ha „normál hangnemben” szólnak hozzájuk gazdáik, valamint, hogy felismerik-e a gazdáik hangját csupán a beszéd stílusa és a hanghordozás alapján.

Elképzelhetőnek tartják, hogy a macskák kommunikációja annak megfelelően változik, hogy a gazdáik hogyan beszélnek hozzájuk, tehát bizonyos elemeket „elsajátíthatnak” az emberi beszéd dallamából, ritmusából, míg ugyancsak lehetséges, hogy származás, fajta függvénye a macskák kommunikációja.

Ha a macskákról még nem is, de a Nagy-Britanniában élő énekes madarakról már kiderült, hogy régiónként akár jelentősen eltérő módon énekelnek, aminek az oka részben az lehet, hogy a madarak az általuk énekelt dalokat részben saját maguk, részben pedig más madarak hallgatása során tanulják meg.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen HawkingEllopták egy ősi óriáscápa fogát

Ellopták egy ősi óriáscápa fogáthirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen