hirdetés
Tudomány

Ha valamit meg szeretnénk jegyezni, érdemes lerajzolni

Egy tanulmány szerint az egyik legmegbízhatóbb módszer egy információ megjegyzésére az, ha lerajzoljuk – a kevésbé tehetségeseknek sem kell azonban aggódniuk, hiszen erre a célra nem az a fontos, hogy műalkotás készüljön.
Rajzolás A leghatásosabbnak a rajzolás bizonyult (Forrás: fastcocreate.com)
hirdetés

A Waterlooi Egyetem kutatása szerint minden más tanulási stratégiánál jobban bevált az a módszer, amikor az egyes személyek rajzot készítettek a megjegyezni kívánt információról. Jeffrey Wammes, a kutatás vezetője szerint azért lehet nagyon hatékony a rajzolás, mert sokkal összetettebb „nyomot hagy” a memóriánkban nem csupán az elkészült mű, de már maga a rajzolás folyamata is. Azon felül, hogy – értelem szerűen – vizuális emlékünk lesz a rajzról, motoros és szemantikus típusú információt is elraktározunk általa.

A kutatás során egyszerű, könnyen lerajzolható szavakat kellett megjegyezniük a vizsgált személyeknek – így például az „alma” is szerepelt a megjegyezendő fogalmak között. 40 másodperc állt a résztvevők rendelkezésére ahhoz, hogy lerajzolják az egyes fogalmakhoz tartozó tárgyakat, vagy pedig több alkalommal leírják azokat. Végül arra kérték a vizsgált hallgatókat, hogy idézzenek fel annyi fogalmat, amennyire csak visszaemlékeznek.

Jelentős eltérést figyeltek meg azok között, akik a fogalmakról rajzot készítettek, és akik csak leírták az egyes szavakat – derült ki a Quarterly Journal of Experimental Psychology nevű szaklapban közölt tanulmányból. Egészen pontosan átlagosan kétszer annyi szóra emlékeztek a rajzolók, mint az írók.

Végül egy újabb kísérlet során azt is megvizsgálták, hogy a szavakat leíró hallgatók teljesítményét pozitívan befolyásolja-e, ha például alaposabban odafigyelnek az írás módjára, de ez sem változtatott az eredményeken. Sőt, a fogalmakhoz társuló tulajdonságok felidézésénél, az elképzelésnél, de a képek megtekintésénél is jóval hatékonyabb volt a „lerajzolás”.

Ugyancsak megfigyelték, hogy a rajzok minőségétől jóformán teljesen független volt az, hogy később a hallgatók milyen mennyiségű fogalomra tudtak visszaemlékezni. Mi több, egy 4 másodperces kis „firka” is jelentősen megnövelte az emlékezetbe „íródott” fogalmak mennyiségét.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a kutatásban csak egyszerű szavakat kellett megjegyezniük a hallgatóknak, és nem összetett információkat – amiket egyébként lerajzolni is bajos lehet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Átlagosan ötezer arcot ismer az ember

Átlagosan ötezer arcot ismer az emberA Hubble űrteleszkóp újabb giroszkópja romlott el

A Hubble űrteleszkóp újabb giroszkópja romlott elNyolcéves lány talált rá egy ősi kardra egy svédországi tóban

Nyolcéves lány talált rá egy ősi kardra egy svédországi tóban


SVÉDORSZÁG,     KARD,     RÉGÉSZET

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen