Tudomány

Ha valamit meg szeretnénk jegyezni, érdemes lerajzolni

Egy tanulmány szerint az egyik legmegbízhatóbb módszer egy információ megjegyzésére az, ha lerajzoljuk – a kevésbé tehetségeseknek sem kell azonban aggódniuk, hiszen erre a célra nem az a fontos, hogy műalkotás készüljön.
Rajzolás A leghatásosabbnak a rajzolás bizonyult (Forrás: fastcocreate.com)

A Waterlooi Egyetem kutatása szerint minden más tanulási stratégiánál jobban bevált az a módszer, amikor az egyes személyek rajzot készítettek a megjegyezni kívánt információról. Jeffrey Wammes, a kutatás vezetője szerint azért lehet nagyon hatékony a rajzolás, mert sokkal összetettebb „nyomot hagy” a memóriánkban nem csupán az elkészült mű, de már maga a rajzolás folyamata is. Azon felül, hogy – értelem szerűen – vizuális emlékünk lesz a rajzról, motoros és szemantikus típusú információt is elraktározunk általa.

A kutatás során egyszerű, könnyen lerajzolható szavakat kellett megjegyezniük a vizsgált személyeknek – így például az „alma” is szerepelt a megjegyezendő fogalmak között. 40 másodperc állt a résztvevők rendelkezésére ahhoz, hogy lerajzolják az egyes fogalmakhoz tartozó tárgyakat, vagy pedig több alkalommal leírják azokat. Végül arra kérték a vizsgált hallgatókat, hogy idézzenek fel annyi fogalmat, amennyire csak visszaemlékeznek.

Jelentős eltérést figyeltek meg azok között, akik a fogalmakról rajzot készítettek, és akik csak leírták az egyes szavakat – derült ki a Quarterly Journal of Experimental Psychology nevű szaklapban közölt tanulmányból. Egészen pontosan átlagosan kétszer annyi szóra emlékeztek a rajzolók, mint az írók.

Végül egy újabb kísérlet során azt is megvizsgálták, hogy a szavakat leíró hallgatók teljesítményét pozitívan befolyásolja-e, ha például alaposabban odafigyelnek az írás módjára, de ez sem változtatott az eredményeken. Sőt, a fogalmakhoz társuló tulajdonságok felidézésénél, az elképzelésnél, de a képek megtekintésénél is jóval hatékonyabb volt a „lerajzolás”.

Ugyancsak megfigyelték, hogy a rajzok minőségétől jóformán teljesen független volt az, hogy később a hallgatók milyen mennyiségű fogalomra tudtak visszaemlékezni. Mi több, egy 4 másodperces kis „firka” is jelentősen megnövelte az emlékezetbe „íródott” fogalmak mennyiségét.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a kutatásban csak egyszerű szavakat kellett megjegyezniük a hallgatóknak, és nem összetett információkat – amiket egyébként lerajzolni is bajos lehet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen