Tudomány

Szöcske, tücsök, vagy inkább sáska? Esetleg egyik sem?

Hamarosan itt a nyár, és hallhatjuk az este (vagy nappal is) megszólaló tücsköket – vagy sáskákat, szöcskéket, netán kabócákat. Sokan nem tudják, mi a különbség az egyes rovarok között, pedig valójában nagyon is eltérőek!
Sáska Egy rózsaszín sáska - a rövidebb csáp alapján többnyire könnyű megkülönböztetni a sáskákat a tücsköktől és szöcskéktől (Forrás: thenatureanimals.com)

A legtöbb ember a szöcskét, sáskát és tücsköt voltaképpen szinonimaként használja, míg mások következetesen keverik össze az egyes alrendekbe és öregcsaládokba sorolható fajokat.

Alapvetően a szöcskék, sáskák és tücskök mind egyazon rendbe, az egyenesszárnyúak közé sorolhatóak. A legnagyobb különbség a sáskák és tücskök, illetve a sáskák és a szöcskék között van – lévén, a sáska a tojókampós egyenesszárnyúak alrendjébe, míg a másik kettő öregcsalád a tojócsövesek közé tartoznak. Érdemes még szót ejteni az imádkozósáskáról is, amelynek jóformán semmi köze egyik öregcsaládhoz vagy alrendhez sem: egy egészen másik rend, a fogólábúak egyetlen hazai képviselője. A rövid rendszertani összefoglalót követően most következzen néhány érdekesebb információ az egyes állatokról.

Imádkozó sáska, avagy ájtatos manó

Ájtatos manóŐ egyáltalán nem sáska, hiába az a neve (Forrás: YouTube/GennadyVideo)

Az imádkozó sáska, amint az fentebb is olvasható, a fogólábúak rendjének egyetlen itthon is őshonos képviselője, és a sáskákhoz semmi köze. Rokonai között számos színpompás, egzotikus faj is megtalálható, amelyek közül néhányat szívesen tartanak díszállatként, míg más fajok a biológiai növényvédelemben juthatnak szerephez. Az „ájtatos manók” ugyanis annyiban biztosan nem szolgáltak rá a talán jámborságot tükröző nevükre, hogy valójában „kíméletlen ragadozók” (azért ezt ne értsük félre, fontos szerep jut nekik is az egyes ökológiai rendszerekben), „akik” egész testfelépítése a végletekig a préda elejtésére csiszolódott az évezredek során. (Azok az „ájtatos” első lábak is arra szolgálnak, hogy a prédát, amely akár egy hüllő vagy pici madár, kolibri is lehet, szélszélsebesen megragadják vele.)

Trópusi imádkozósáskaEgy trópusi faj (Forrás: heatherjswanson2.weebly.com)

Imádkozó sáskaNe tévesszen meg a cuki virág-ábrázat - ennek is csak az "szerepe", hogy lesből ejthesse el áldozatait (Forrás: mnn.com)

Imádkozó sáskaEgy harmadik trópusi faj (Forrás: Youtube / BBC Earth)

Sáskák

Kékszárnyú sáskaKékszárnyú sáska (Forrás: macroid.ru)

Ami a sáskákat illeti, az imádkozó sáskákkal ellentétben kizárólag növényekkel táplálkoznak – ezen belül is a fűféléket kedvelik leginkább. Mindez gyakran vezetett már az emberek és sáskák közötti „konfliktushoz”, hiszen az embernek is alapvető tápláléka a gabonafélék, melyek nagy része (például a búza is) szintén a perjefélék (Poaceae) családba tartozik, tehát a sáska egyik nagy kedvence.

Az egyiptomi vándorsáskák különösen nagy pusztítást képesek végrehajtani, hiszen naponta akár 150 kilométert is repülnek, a hatalmas rajok pedig annyi növényt falnak fel egy nap alatt, mint több tízezer ember. Magyarországon nem, de közel-keleten megtalálható a nagy károkat okozó egyiptomi vándorsáska, amelynek száma az idei évben ráadásul a szokatlanul csapadékos elmúlt év hatására megsokszorozódott, így Jemenben nagy mértékű, pusztító sáskajárástól tartanak – különösen, hogy a polgárháború-sújtotta országban nem is tudtak megfelelően fellépni a még röpképtelen állatokkal szemben a hatóságok.

Azért persze nem kell a sáskákat „utálni”. Sőt, egyes fajok kifejezetten érdekesek, „szerethetőek” lehetnek – mint például a hazánkban védett sisakos sáska (Acrida ungarica) is.

Sisakos sáskaSisakos sáska (Forrás: biolib.cz)

A sáskákat a nyári estéken hallhatjuk is: a ciripelő hangot úgy adják ki, hogy a lábukat a szárnyaikhoz dörzsölik – igaz, a világon nem minden faj ciripel. Minden egyes faj képviselői kissé más hanggal csalogatják magukhoz „leendő párjukat”.

A sáskák a szöcskéktől és tücsköktől első ránézésre abban is különböznek, hogy csápjaik rövidebbek, de egyébként hallószerveik is máshol helyezkednek el, és például a ciripelő hangot is más-más módon adják ki.

Sáskajárás AfrikábanSáskajárás Afrikában (Forrás: timeslive.co.za)

Szöcskék

Fiatal lombszöcskeFiatal lombszöcske - Jól látható, hogy a sáskákénál hosszabb a csápja (Fotó: D. Anita)

A szöcskék táplálkozása meglehetősen különös. Akadnak fajok, amelyek ragadozó életmódot folytatnak, míg mások zömmel növényt esznek – de szinték előfordulnak vegyes táplálkozású fajok is.

Egyes fajok szárnya egyáltalán nem alkalmas a repüléshez – ezek a lassabban, nehezebben terjeszkedő és „közlekedő” szöcskék Magyarországon jellemzően természetvédelmi oltalom alatt is állnak. A fűrészlábú szöcske (Saga pedo) a legnagyobb hazai szöcskefaj, és jellegzetessége, hogy hazánkban csak nőstények élnek, melyek szűznemzéssel szaporodnak, a meleg sziklagyepeket kedvelik – Magyarországon védettek, eszmei értékük 50 ezer forint. A hazánkban élő 43 faj közül 13 egyébként szintén védett.

Fűrészlábú szöcskeFűrészlábú szöcske (Forrás: entnemdept.ifas.ufl.edu)

A sáskákhoz hasonlóan a szöcskék is ciripelnek, kettejük hangját egyébként csak sok tapasztalattal lehet megkülönböztetni, bár általában kissé talán áthatóbb, megnyúltabb a szöcskék által kiadott hang.

TarszaA tarszák általában röpképtelen, első ránézésre "dagi" és lomha állatok (Forrás: macroid.ru)

Tücskök

Mezei tücsökMezei tücsök (Forrás: Wikipédia)

A tücskök szinte kizárólag növényevők, de korántsem okoznak akkora pusztítást, mint a sáskák – jóllehet, azért ők is értenek a „bajkeveréshez”, hiszen a növények gyökereinek megrágásával nagy károkat okozhatnak. (Leggyakrabban talán a nem éppen közkedvelt lótücsök károsítja az élelmiszer vagy takarmány célú növényeket is.)

Magyarországon egyetlen fajuk sem védett – egyébként összesen 10 faj él az ország területén.

Más, hasonló rovarok

Óriás wétaEgy wéta - ilyen állatok csak Új-Zélandon élnek (Forrás: folksong.org.nz)

Néhány, időnként szintén a „szöcske, sáska, tücsök” „megnevezés-hármas” egyikével illetett rovarról, így például a botsáskákról és a barlangi szöcskékről nem esett szó, de ezek vagy viszonylag ritkán kerülnek szem elé, vagy elképesztően másként néznek ki, mint a gyakran összekevert állatok. A kabócák, melyek között akadnak nagyobbak és látványosabbak is, leginkább abban hasonlítanak a többi felsorolt rovar némelyikéhez, hogy ciripelnek. Csak éppen a többieknél jóval harsányabban... Az interneten keringenek olyan videók is, amelyen a szöcskékhez valamelyest hasonló weták láthatóak – ezek a rovarok új-zélandon élnek, és a legtöbb faj ragadozó. Szintén jellegzetességük, hogy igen nagyra megnőnek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen