hirdetés
Tudomány

A mindennapos húsfogyasztás korai halálhoz vezethet

A különböző húsokkal számos fontos tápanyagot, vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, de jóból is megárt a sok: a mindennapos húsfogyasztás ugyanis egy kutatás szerint megnöveli a korai elhalálozás kockázatát. Legveszélyesebbek a vörös és feldolgozott húsok.
Bacon Különösen a feldolgozott húsok bizonyultak veszélyesnek (Forrás: ohiolovesbacon.com)
hirdetés

Több, széles körben végzett tanulmány elemzésével arra a következtetésre jutottak az arizonai Mayo Clinic munkatársai, hogy összességében véve nagyobb eséllyel haltak meg korán a minden nap (vagy közel minden nap) vörös vagy feldolgozott húst fogyasztó emberek, mint azok, akik részben vagy egészen húsmentesen étkeztek. A tanulmány („Is Meat Killing Us?) a Journal of the American Osteopathic Association nevű lapban jelent meg.

A tanulmány szerzői összesen hat különböző, korábbi tanulmányt elemeztek, amelyek a húsfogyasztás, illetve a vegetáriánus táplálkozás hatásait vizsgálták az élettartamra. Végül arra figyeltek fel, hogy általánosságban jelentősen rövidebb ideig éltek azok, akik napi rendszerességgel fogyasztottak húst, kifejezetten akkor, ha az vörös vagy feldolgozott hús volt.

Brookshield Laurent, a New York Egyetem adjunktusa szerint mindez azt bizonyítja, hogy az étrendnek nagy a hatása az egészségre, és az eredmények nyomán az orvosok a jövőben akár egészségesebb értrendet is ajánlhatnak majd a betegeknek.

Az Egyesült Államokban és Európában gyűjtött adatok mutattak némi eltérést, egy 2014-es, 1,5 millió embert vizsgáló kutatás során pedig azt figyelték meg, hogy csak a feldolgozott vörös húsok (szalonna, felvágottak, virsli, sonka) esetében jelentett problémát azok fogyasztása, míg a feldolgozatlanok (marhahús, vadhús, bárányhús) nem növelték jelentősen a korai elhalálozás kockázatát.

Egy 2003-as kutatásból, amely során 500 ezer embert vizsgáltak az derült ki, hogy a sok és a nagyon kevés húst fogyasztó személyek közül utóbbiak akár 50 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg korán, míg a már legalább 17 éve húst nem fogyasztó vegetáriánusok átlagosan 3,6 évvel éltek tovább azoknál, akik csak rövid ideig hagytak fel a húsfogyasztással.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényeséthirdetés
Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte


ÉLELMISZER,     TEJ,     TEJTERMÉK

A pók is anyatejjel táplálja kicsinyeit

A pók is anyatejjel táplálja kicsinyeithirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen