Tudomány

India szép csendben kilőtt egy mini-űrsiklót

Űrkutatásukban való jártasságuk eddig sem volt titok, csak épp egy kissé furcsa egy olyan országtól, ahol milliók éheznek...
RLV-TD Az RLV-TD (Forrás: Space.com)

India hétfőn útnak indított egy robotpilóta által vezérelt űrsiklót, az RLV-TD-t (Reusable Launch Vehicle), ezzel csatlakozva az újrahasznosítható űrhajók versenyéhez. A 7 méter magas, 1,75 tonnás űreszköz Andhra Pradeshből startolt el. A tervezők kezdettől fogva úgy tervezték, hogy 70 kilométer repülés után a tengerbe csapódik, vagyis kvázi "nem éli túl" a bevetést. Az indiai űrügynökség - az ISRO - azonban így is fontos adatokat gyűjthetett az autonóm landolásról és a hiperszonikus sebességről. Utóbbit a kutatók már tíz éven belül szeretnék elérni.

A NASA 2011-ben leállította az űrsiklóprogramot, aminek következtében nemzetközi szinten erős versengés indult, hogy alternatívát találjanak az újrafelhasználható űrjárműnek. Ezekkel a járművekkel jelentősen csökkenthetik az űrkutatás költségeit.

A jármű fejlesztése mintegy öt évig tartott, és nagyjából egymilliárd rúpiába (3,9 milliárd forintba) került. Japán, Európa és Oroszország szintén kísérleteznek hasonló technológiákkal. Sőt, már milliárdosok is próbálkoznak az űrtechnológia fejlesztésével, igaz, ebben az élen járó Elon Musk és SpaceX inkább szárnyas, többször felhasználható járművekben látja a jövőt.

Sokakat talán meglephet, de a szegénységéről hírhedt Indiának komoly űrkutatási programja van: saját műholddal rendelkeznek és 2013-ban megkezdték a Mars-kutatási programjukat is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen