hirdetés
Tudomány

India szép csendben kilőtt egy mini-űrsiklót

Űrkutatásukban való jártasságuk eddig sem volt titok, csak épp egy kissé furcsa egy olyan országtól, ahol milliók éheznek...
RLV-TD Az RLV-TD (Forrás: Space.com)
hirdetés

India hétfőn útnak indított egy robotpilóta által vezérelt űrsiklót, az RLV-TD-t (Reusable Launch Vehicle), ezzel csatlakozva az újrahasznosítható űrhajók versenyéhez. A 7 méter magas, 1,75 tonnás űreszköz Andhra Pradeshből startolt el. A tervezők kezdettől fogva úgy tervezték, hogy 70 kilométer repülés után a tengerbe csapódik, vagyis kvázi "nem éli túl" a bevetést. Az indiai űrügynökség - az ISRO - azonban így is fontos adatokat gyűjthetett az autonóm landolásról és a hiperszonikus sebességről. Utóbbit a kutatók már tíz éven belül szeretnék elérni.

A NASA 2011-ben leállította az űrsiklóprogramot, aminek következtében nemzetközi szinten erős versengés indult, hogy alternatívát találjanak az újrafelhasználható űrjárműnek. Ezekkel a járművekkel jelentősen csökkenthetik az űrkutatás költségeit.

A jármű fejlesztése mintegy öt évig tartott, és nagyjából egymilliárd rúpiába (3,9 milliárd forintba) került. Japán, Európa és Oroszország szintén kísérleteznek hasonló technológiákkal. Sőt, már milliárdosok is próbálkoznak az űrtechnológia fejlesztésével, igaz, ebben az élen járó Elon Musk és SpaceX inkább szárnyas, többször felhasználható járművekben látja a jövőt.

Sokakat talán meglephet, de a szegénységéről hírhedt Indiának komoly űrkutatási programja van: saját műholddal rendelkeznek és 2013-ban megkezdték a Mars-kutatási programjukat is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A Nobel-díjas Gérard Mourou-t köszöntötték Szegeden

A Nobel-díjas Gérard Mourou-t köszöntötték SzegedenA súly- és magasságnövekedés miatt több élelmiszerre lesz szükség

A súly- és magasságnövekedés miatt több élelmiszerre lesz szükséghirdetés
Ötperces ultrahangvizsgálattal kideríthető a demenciakockázat

Ötperces ultrahangvizsgálattal kideríthető a demenciakockázat


DEMENCIA,     EGÉSZSÉG,     KUTATÁS

Óriási esőerdő-pusztítással jár a kisüzemi aranybányászat Peruban

Óriási esőerdő-pusztítással jár a kisüzemi aranybányászat Peruban


ESŐERDŐ,     PERU,     TERMÉSZET

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen