Tudomány

A korai stádiumban lévő Alzheimer-kór is kideríthető egy vérvétellel

Meg még egy pár betegség. Ezzel a módszerrel könnyebben meg lehet ismerni és feltérképezni a félelmetes kórt.
blood A kép illusztráció (Forrás: Sites.bu.edu)

Az Alzheimer-kór egy félelmetes betegség, és nem csak azért, mert szellemi leépüléshez vezet, hanem mert a tudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan, és a megelőzése érdekében is keveset tudunk tenni. De mi van, ha sikerülne kimutatni a betegséget még a legkoraibb fázisában? Akkor nemcsak az érintett kapna egy esélyt a folyamat lassítására, de a kutatók is betekintést nyerhetnek a betegség alakulásának feltérképezésére.

Egy kutatócsoport ugyanis kidolgozott egy teljesen új módszert, amely lehetővé teszi, hogy egy hétköznapi vérvétellel meg lehessen állapítani azt, hogy valaki Alzheimerben szenved, akár még a korai stádiumban a tünetek megjelenése előtt. Az a vélemény ugyanis már általánosan elfogadottnak számít, hogy ez a betegség akár egy évtizeddel az első tünetek megjelenése előtt változásokat okoz az agyban.

A kísérletet a Rowan University School of Osteopathic Medicine and Durin Technologies kutatója, Robert Nagele vezette. 236 pácienstől vettek vérmintákat, akik között 50 az Alzheimer korai stádiumában volt, további 50-nél már kifejlődött a betegség, illetve kontrollcsoportként 50 egészséges is. A maradék résztvevő között voltak Parkinson-kórral, sclerosis multipexszel és mellrákkal diagnosztizáltak is.

A vizsgálat alatt sikerült beazonosítani az összes Alzheimer-kóros beteget az alapján, hogy a béta-amiloid fehérje szintjük sokkal alacsonyabb volt az átlagoshoz képest. Az emberi szervezetben ugyanis 9486 különböző fehérje található, amelyek mind egy-egy betegséghez kapcsolódnak. A kutatók szerint ezzel a módszerrel 98,7 százalékos hatékonysággal lehet megállapítani valakinél a betegséget, 98 százalékos hatékonysággal a kezdeti Parkinson-kórt, míg a sclerosis multipexszet és mellrákot száz százalékos pontossággal.

Az eredmények ugyan kifejezetten biztatóak, de a vizsgálatokat még meg kell ismételni nagyobb mintán is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen