Tudomány

A Balatonon gyakran találkozhatunk az év hüllőjével

Ha valaki a Balatonnál „vízisiklót” lát, érdemes lehet elgondolkoznia azon, hogy valójában az nem egy kockás sikló-e. Utóbbi ugyanis gyakrabban látható a magyarok legnépszerűbb belföldi nyári célpontján, mint a vízisikló.
Kockás sikló Kockás sikló (Forrás: herpterkep.mme.hu)

Az idei év hüllőjének a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya a kockás siklót választotta. Hazánkban kettő vízisiklófaj él, az egyik a már említett kockás sikló, míg a másik ennek közeli rokona, a vízisikló. Mindkét faj védett, eszei értékük egyaránt 25 ezer forint.

A Balatonnál járva azért is találkozhatunk viszonylag gyakran a kockás siklóval, mert a már említett két vízisikló közül „ő” sokkal inkább vízhez kötött életet él, a táplálékát is leggyakrabban innen szerzi.

Annak, hogy a strandolók és nyaralók körében kissé „népszerűtlen” az állat, az az oka, hogy vízközeli életmódjánál fogva viszonylag gyakran találkozhatunk vele akár a strandok mellett, vagy a strandokon is, s ha ez nem lenne elég, a partközeli üdülőkben és a vitorlás hajókon sincsen arra garancia, hogy nem találkozunk egy-egy, itt meghúzódó példánnyal.

Kockás siklóKockás sikló - a hosszú feje is segítség lehet a felismerésében (Forrás: herpterkep.mme.hu)

Ez természetesen alapvetően még nem is lenne olyan nagy probléma, de a legtöbben akár ok nélkül is tartanak minden „kígyószerű” állattól, akkor is, ha az éppen ártalmatlan. (Erre talán a legjobb példa talán a lábatlan gyík esete, amely semmivel nem veszedelmesebb, mint a köveken sütkérező többi gyíkocska, csak éppen a külleme miatt sokak „ellenségévé” válik, vagy éppen fordítva: ugyanis előfordul, hogy a kis állatot kígyónak vélve elpusztítják.) A kockás sikló szerencsére (szintén) nem tartozik a veszedelmesebb állatok közé, de ez természetesen még nem jelenti, hogy bármiféle elővigyázatosság nélkül közeledhetünk hozzá, vagy megfoghatjuk – nem csak a saját, de az állat érdekében sem.

A kockás sikló ugyanakkor – ha félretesszük a „lábatlan jószágokkal” kapcsolatos előítéleteinket – kifejezetten szórakoztató „látványosság” is lehet, amint egy-egy halat vagy békát vonszolva úszik a Balaton vizében. Egyben a sikló megfigyelése révén megismerhetjük ezeket a különleges élőlényeket, amelyek a vizes élőhelyek fontos részei.

A Balaton nem csak az év hüllőjének, de a 2016-os év halának otthonául is szolgál – a compó az iszapos, a hínárral benőtt területeket kedveli, így a Balatonnak elsősorban a déli parti kikötőiben találkozhatunk vele, már, ha ilyen szerencsénk van, ugyanis a balatoni viszonyok mellett egyre kevésbé tud megmaradni a faj a tóban.

CompóCompó (Forrás: Wikipédia)

Az idei év madarával, a harissal a Balaton közvetlen közelében ugyan nem igazán, de a Kis-Balaton térségében már találkozhatunk – igaz, ehhez igen nagy szerencse kell, hiszen azon felül, hogy hazánkban eleve „ritka” madáról van szó, a rejtő színezetű madár ráadásul remekül képes „elbújni” a kíváncsi szemek elől.

HarisHarissal inkább a Kis-Balatonnál találkozhatunk (Forrás: luontoportti.com)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen