Tudomány

50 millió fát ültettek el 24 óra alatt Indiában

Nemcsak rekordkísérlet, hanem próba az emberiség megmentésért.
india Kép a faültetésről (Forrás: Naplesherald.com)

India legnépesebb államában, Uttar Pradesh-ban július 11-én hétfőn, több mint 800 ezer önkéntes részvételével kezdetét vette egy gigantikus faültetési akció. Az állam nemcsak a Guinnes Rekordok Könyvébe szeretne ezzel a kezdeményezéssel bekerülni, hanem az éghajlatváltozás romboló hatásait is csökkentenék. A világrekord ezen formája amúgy egyáltalán nem újdonság, mi több, az egy nap alatt legtöbb fát ültető ország jelenleg pont a szomszédos, Indiával ellenséges viszonyban álló Pakisztán, ahol 2013-ban 24 óra alatt 847.275 fát ültettek el.

A több mint 800.000 önkéntes között voltak diákok, törvényhozók, kormányzati tisztviselők, háziasszonyok és nonprofit szervezetek is, akik olyan kijelölt helyeken ültették el a facsemetéket, mint autópályák, vasúti pályák mellett és az erdős területek. A résztvevők azonban nemcsak helyi lakosok alkották, hanem az ország minden szegletéből érkeztek Kannaudsz városába, hogy segítsenek a cél elérésében.

Akhilesh Yadav, Uttar Pradesh miniszterelnöke így nyilatkozott a rekordkísérlettel kapcsolatban:

„A világ már felismerte, hogy hatalmas erőfeszítésekre van szükség a széndioxid-kibocsátás csökkentésére, és a globális klímaváltozás megfékezésére.”

A tavaly decemberben lezajlott Párizsi Klímatárgyaláson az indiai kormány ígéretet tett arra, hogy 2030-ra 95 millió hektárral növeli az erdős területeket országszerte. A kormány a faültetési projektre 6,2 milliárd dolláros támogatást különített el, hogy az ország mind a 29 tagállamában ösztönözze az erdősítési terv megvalósítást.

A nyolcadik osztályos Shashwat Rai egy fügefa csemetét kapott, aki azt mondta:

„Azt olvastam egy könyvben, hogy ez a fa bocsátja ki a legtöbb oxigént. Olyan sok a szennyezés a városban, nagy szükség van most a fákra, hogy oxigént termeljenek.”

Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy hiába ültetnek el irdatlan mennyiségű fát, korábbi megfigyelések alapján már megállapították, hogy a csemetéknek mindössze csak a 60 százaléka éli túl az elültetést, a többi elpusztul a krónikus vízhiány vagy valamilyen betegség következtében.

Tavaly egyébként Uttar Pradesh már bekerült lépett Guinnes Rekordok Könyvébe, mint a legnagyobb facsemete adományozó, amikor is több mint egymillió fát ültettek el 10 telephelyen.

Jelenleg a Guinness Rekordok Könyvének munkatársai inkognitóban dolgoznak a terepen, hogy megszámolják és hivatalossá tegyék az eredményeket, a legfrissebb hírek 49,3 millió elültetett fát jelentenek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen