hirdetés
Tudomány

A globális klímaváltozás következtében nagyobb eséllyel robbanhatnak ki háborúk

A hőséghullámok, aszályok és más természeti katasztrófák várhatóan gyakoribbak lesznek a jövőben a globális klímaváltozás hatására, ami egyben azért is aggasztó, mert ezek a katasztrófák megnövelhetik a háborúk kialakulásának kockázatát főként ott, ahol egyébként is etnikai ellentétek tapasztalhatóak.
Afrika, fegyveres konfliktus Általában két dolog is kell a háborúk kirobbanásához: megosztott társadalom és szélsőséges időjárás (Forrás: hrw.org)
hirdetés

Kutatók állítják, hogy sikerült bizonyítaniuk, hogy a jelentős kedvezőtlen időjárási események megnövelik a háborúk kitörésének kockázatát a világon. Ehhez statisztikai elemzéseket végeztek a fegyveres konfliktusok kitörése, valamint a természeti katasztrófák vonatkozásában 1980 és 2010 között.

Amint arra felfigyeltek, közel négyből egy konfliktus esetében együttesen jellemző volt, hogy etnikailag megosztott volt a térség, valamint emellé „klimatikus” jellegű problémák is társultak. A kutatás tanulságaként tehát megjegyezték, hogy a globális klímaváltozás egy (újabb) káros hatásaként kell számon tartani a háborúk esetleges kirobbanását is. Korábban már egyértelművé vált, hogy a változó klíma a tengerszint emelkedése mellett a mezőgazdasági termelésre negatív hatással lehet, valamint az ivóvízkészlet csökken a hatására, míg az áradások száma ugyancsak megszaporodik egyes területeken.

A környezetvédő szakemberek korábban is figyelmeztettek rá, hogy amennyiben jelentős mértékben nő az elkövetkező évszázadban is a világ hőmérséklete, úgy a Földön hatalmas területek válnak lakhatatlanná az emberek számára, így milliók hagyhatják el otthonaikat, hogy máshol keressenek maguknak élhetőbb körülményeket. A tömeges migráció pedig újabb „alkalom” lehet arra, hogy akár fegyveres konfliktus törjön ki.

Az újabb, német tudósok által végzett kutatás során ugyanakkor az is kiderült, hogy a sokakat érintő, erőszakos konfliktusok kitörése és a szélsőséges időjárás között már önmagában is fennáll egyfajta statisztikai kapcsolat.

Dr. Carl Schleussner, egy klímakutató intézet (Potsdam Institute for Climate Impact Research) munkatársa elmondta, hogy a nagy időjárási katasztrófák képesek megosztani az embereket, ami úgy tűnik, hogy különösen tragikus módon befolyásolja az egyébként sem egységes társadalmak rendjét. Elmondta ugyanakkor, hogy az időjárási katasztrófák nem közvetlenül váltják ki a konfliktust, sokkal inkább növelik a viszályok, háborúk kialakulásának kockázatát.

A kutatás eredetileg a Proceedings of the National Academy of Sciences nevű lapban jelent meg, az elemzés során felhasznált adatokat a kutatók részben egy nemzetközi, Munich Re. nevű biztosító vállalat adatbázisából szerezték. Ezeket az adatokat aztán összevetették azzal, hogy milyen konfliktusok törtek ki, és hogy mennyire etnikailag megosztott egy-egy társadalom.

Általánosságban véve kilenc százalékos volt az egybeesés mértéke a természeti katasztrófák és a konfliktusok kirobbanása között, de a megosztott társadalmakban ugyanez az érték már jelentősen magasabb, 23 százalékos volt. A megosztott társadalmak esetében érdekes lehet, hogy noha maga a konfliktushoz vezető ok más és más volt, nagyjából mindig megfigyelhető volt az előbbi kapcsolat a szélsőséges időjárás, a megosztottság és a konfliktusok kitörése között.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
A rák leggyakoribb fajtáit szűrő vérvizsgálatot teszteltek

A rák leggyakoribb fajtáit szűrő vérvizsgálatot teszteltekAz ELTE kutatói szerint a kutyákról kellene a robotok reakcióit mintázni

Az ELTE kutatói szerint a kutyákról kellene a robotok reakcióit mintázni


ROBOTOK,     KUTYÁK,     ELTE

hirdetés
Az elevenszülő gyík az év hüllője 2018-ban

Az elevenszülő gyík az év hüllője 2018-banNem a patkányok, hanem az ember terjesztette a pestist Európában

Nem a patkányok, hanem az ember terjesztette a pestist Európában


KUTATÁS,     PESTIS,     EURÓPA

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen