Tudomány

2050-re elérhetővé válhat a másnaposságmentes alkohol

Kérdés, hogy ez jót tesz-e majd az emberiségnek vagy nem.
Hangover A kép illusztráció (Forrás: Menshealth.com)

A londoni Imperial College kutatói kifejlesztettek egy új típusú mesterséges alkoholt, ami lehetővé teszi azt, hogy az ember úgy élvezze az alkohol kellemes hatásait, hogy utána ne kelljen aggódnia a másnap miatt. Az alcosynth névre keresztelt italt úgy tervezték, hogy az ne okozzon émelygést, kiszáradást, hányást és lüktető fejfájást, továbbá nem károsítja a szívet és a májat.

David Nutt, az Imperial College professzorra, és az alcosynth egyik kifejlesztője már 90 különböző alcosynth vegyületet szabadalmaztatott, amelyek közül kettőt már széleskörű kereskedelmi használatra is tesztelnek. Ha pedig a tesztek sikeresnek bizonyulnak, akkor 2050-re akár ki is szoríthatja a készítmény a hagyományos alkoholokat a legtöbb koktélból.

A professzor úgy véli, idővel előfordulhat, hogy a bárok polcain a gin és a whisky üvegei között ott lesz az alcosynth is. Nutt saját tapasztalatai szerint a vegyületük remekül illik a mojitóba, de akár a Tom Collinsba is. A két tesztelt változat egyike meglehetősen íztelen, míg a másik inkább kesernyés ízű.

Nutt elmondta, hogy a kutatásuk alapja annak köszönhető, hogy manapság már elég sok mindent tudnak az alkoholnak az agyra gyakorolt hatásairól, hiszen az alkohol legális és széles körben elterjedt, így hatalmas mintákon is könnyen tanulmányozható a viselkedése. Ennél fogva csupán olyan mesterséges szert kellett kikísérletezni, ami képes utánozni az alkohol összes pozitív hatását, de hiányzik belőle minden negatív következmény.

Ha a vegyületet sikerülne kereskedelmi forgalomba hozni, akkor annak nem csak az alkoholfogyasztók tudnának világszerte örülni, hanem több országban is komoly állami támogatásra is számíthatna, hiszen rengeteg országban - például hazánkban is - komoly problémát jelent az alkoholfogyasztás, ami az egészségügyi ellátórendszer munkáját is megnehezíti.

Más kérdés, hogy ha a jövőben negatív következmények nélkül lehet majd berúgni, akkor nem fog az még több embert erre ösztönözni?Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen