hirdetés
Tudomány

Sokan még megélhetjük, ahogyan veszélyessé fajul a globális klímaváltozás

Bár az emberek egy jelentős része úgy gondol a globális klímaváltozásra és annak hatásaira, mint valami egészen távoli, sok-sok évtized múlva problémát jelentő folyamatra, valójában a jelenleg a Földön élő emberek igen nagy része is megtapasztalhatja a veszélyes hatásokat – figyelmeztettek rá szakértők.
Aszály Akár 2050-ig elérheti a melegedés mértéke a 2 Celsius-fokot (Forrás: pulpdiddyspermutations.com)
hirdetés

A világ hőmérsékletének emelkedése akár 2050-ig elérheti azt az értéket – nevezetesen: 2 Celsius-fokos melegedést – vezető szakértők egy csoportja szerint, amely már veszélyt jelent.

A The Truth About Climate Change (Az igazság a klímaváltozásról) nevű jelentésben arra hívják fel a figyelmet, hogy sok ember valami „absztrakt, távoli, esetleg ellentmondásos” dolognak tekinti a globális klímaváltozást.

Prof. Sir Robert Watson, a Kormányközi panel a klímaváltozásról (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) korábbi elnöke, egyben a jelentés egyik szerzője szerint valójában a bolygó jelenleg a korábban becsültnél sokkal gyorsabb ütemben melegszik. Amennyiben elemzésük helyes, az azt jelenti, hogy a jelenleg élő emberek életük egy szakaszát már egy veszélyesen felmelegedett bolygón kell, hogy leéljék.

A tavaly év végi párizsi klímacsúcs alkalmával a világ vezetői megállapodtak abban, hogy a felmelegedés mértéke az iparodosás előtti időszakhoz képest lehetőség szerint nem haladhatja meg az 1,5 Celsius-fokot, mivel a 2 Celsius-fokos határ többek szerint már nem kellően biztonságos.

Ugyanebben az évben azonban a felmelegedés mértéke az iparosodás előtti időszakhoz képest elérte az 1 Celsius-fokot, az utóbbi három évben ugyanis megdöbbentő mértékű, 0,15 fokos melegedés történt.

Ahogyan a világ hőmérséklete emelkedik, aszályokra, árvizekre, erdőtüzekre és viharokra is egyre gyakrabban és nagyobb mértékben számítani lehet, de a melegebb hőmérsékleti értékek számos területen az étkezési célból termesztett növények hozamát csökkenthetik, illetve ellehetetleníthetik ezek termesztését, továbbá több faj kihalásához is vezethetnek.

Az új jelentés szerint a tavaly meghatározott, 1,5 Celsius-fokos cél teljesítéséről „majdnem biztosan lemondhatunk” – még ha valamennyi ország eleget is tesz a párizsi csúcson tett ígéreteinek, az átlagos hőmérséklet növekedésének mértéke már 2030-ig elérheti ezt az értéket, és innentől csupán újabb közel két évtizedet kell várni a már veszélyes, 2 Celsius-fokos melegedésig.

KorallzátonyTömeges kihalásokhoz vezethet a klímaváltozás (Forrás: matadornetwork.com)

Robert Watson szerint a párizsi klímacsúcs ugyan egy, „a megfelelő irányba tett lépés” volt, ám nem tartja elegendőnek. Szerinte a klímaváltozás megfékezésére tett erőfeszítéseket „meg kellene kétszerezni, vagy háromszorozni”.

Csak a már kibocsátott üvegházhatású gázok következtében 0,4-0,5 Celsius-fokos melegedés várható a jelentés szerint a jövőben, így amennyiben nem tesz határozott lépéseket valamennyi jelentős kibocsátó, úgy hamar megtörténhet a 2 Celsius-fokos felmelegedés.

Prof. James McCarthy, a Harvard Egyetem oceanográfusa kifejtette, hogy amennyiben 2050-ig bekövetkezik a 2 Celsius-fokos melegedés, úgy később az évszázad végéig az unokáink, gyerekeink a 3 fokos melegedést is megélhetik, ami valóban katasztrofális következményekkel járhat. Így míg a sarki jég rohamosan olvadni kezd majd, addig más területeken, amelyek addig a Föld éléskamrájaként szolgáltak, már csak sivatagok lesznek, ami globális élelmezési válságot idézhet elő. Eközben a korallzátonyokat és azok mesés élővilágának nagy részét is nagy valószínűséggel teljes egészében elpusztítja a klímaváltozás, és tömeges kihalások következhetnek be.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket

Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket


GMO,     SERTÉS,     ÁLLATOK

hirdetés
Drámaian csökken számos főemlős élőhelye

Drámaian csökken számos főemlős élőhelyeBővítik a CERN nagy hadronütköztetőjének a kapacitását

Bővítik a CERN nagy hadronütköztetőjének a kapacitását


CERN,     LHC,     SVÁJC

Kihalás fenyeget minden ötödik vadon élő emlősfajt

Kihalás fenyeget minden ötödik vadon élő emlősfajthirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen