hirdetés
Tudomány

Sokan még megélhetjük, ahogyan veszélyessé fajul a globális klímaváltozás

Bár az emberek egy jelentős része úgy gondol a globális klímaváltozásra és annak hatásaira, mint valami egészen távoli, sok-sok évtized múlva problémát jelentő folyamatra, valójában a jelenleg a Földön élő emberek igen nagy része is megtapasztalhatja a veszélyes hatásokat – figyelmeztettek rá szakértők.
Aszály Akár 2050-ig elérheti a melegedés mértéke a 2 Celsius-fokot (Forrás: pulpdiddyspermutations.com)
hirdetés

A világ hőmérsékletének emelkedése akár 2050-ig elérheti azt az értéket – nevezetesen: 2 Celsius-fokos melegedést – vezető szakértők egy csoportja szerint, amely már veszélyt jelent.

A The Truth About Climate Change (Az igazság a klímaváltozásról) nevű jelentésben arra hívják fel a figyelmet, hogy sok ember valami „absztrakt, távoli, esetleg ellentmondásos” dolognak tekinti a globális klímaváltozást.

Prof. Sir Robert Watson, a Kormányközi panel a klímaváltozásról (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) korábbi elnöke, egyben a jelentés egyik szerzője szerint valójában a bolygó jelenleg a korábban becsültnél sokkal gyorsabb ütemben melegszik. Amennyiben elemzésük helyes, az azt jelenti, hogy a jelenleg élő emberek életük egy szakaszát már egy veszélyesen felmelegedett bolygón kell, hogy leéljék.

A tavaly év végi párizsi klímacsúcs alkalmával a világ vezetői megállapodtak abban, hogy a felmelegedés mértéke az iparodosás előtti időszakhoz képest lehetőség szerint nem haladhatja meg az 1,5 Celsius-fokot, mivel a 2 Celsius-fokos határ többek szerint már nem kellően biztonságos.

Ugyanebben az évben azonban a felmelegedés mértéke az iparosodás előtti időszakhoz képest elérte az 1 Celsius-fokot, az utóbbi három évben ugyanis megdöbbentő mértékű, 0,15 fokos melegedés történt.

Ahogyan a világ hőmérséklete emelkedik, aszályokra, árvizekre, erdőtüzekre és viharokra is egyre gyakrabban és nagyobb mértékben számítani lehet, de a melegebb hőmérsékleti értékek számos területen az étkezési célból termesztett növények hozamát csökkenthetik, illetve ellehetetleníthetik ezek termesztését, továbbá több faj kihalásához is vezethetnek.

Az új jelentés szerint a tavaly meghatározott, 1,5 Celsius-fokos cél teljesítéséről „majdnem biztosan lemondhatunk” – még ha valamennyi ország eleget is tesz a párizsi csúcson tett ígéreteinek, az átlagos hőmérséklet növekedésének mértéke már 2030-ig elérheti ezt az értéket, és innentől csupán újabb közel két évtizedet kell várni a már veszélyes, 2 Celsius-fokos melegedésig.

KorallzátonyTömeges kihalásokhoz vezethet a klímaváltozás (Forrás: matadornetwork.com)

Robert Watson szerint a párizsi klímacsúcs ugyan egy, „a megfelelő irányba tett lépés” volt, ám nem tartja elegendőnek. Szerinte a klímaváltozás megfékezésére tett erőfeszítéseket „meg kellene kétszerezni, vagy háromszorozni”.

Csak a már kibocsátott üvegházhatású gázok következtében 0,4-0,5 Celsius-fokos melegedés várható a jelentés szerint a jövőben, így amennyiben nem tesz határozott lépéseket valamennyi jelentős kibocsátó, úgy hamar megtörténhet a 2 Celsius-fokos felmelegedés.

Prof. James McCarthy, a Harvard Egyetem oceanográfusa kifejtette, hogy amennyiben 2050-ig bekövetkezik a 2 Celsius-fokos melegedés, úgy később az évszázad végéig az unokáink, gyerekeink a 3 fokos melegedést is megélhetik, ami valóban katasztrofális következményekkel járhat. Így míg a sarki jég rohamosan olvadni kezd majd, addig más területeken, amelyek addig a Föld éléskamrájaként szolgáltak, már csak sivatagok lesznek, ami globális élelmezési válságot idézhet elő. Eközben a korallzátonyokat és azok mesés élővilágának nagy részét is nagy valószínűséggel teljes egészében elpusztítja a klímaváltozás, és tömeges kihalások következhetnek be.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen