hirdetés
Tudomány

Helyettesíthetik-e az ehető rovarok a marhahúst?

Nem most hallunk először arról, hogy az ehető rovarok fenntarthatóbb fehérjeforrást jelenthetnek, mint a gerincesek – így akár a szarvasmarha, szárnyasok, sertés és a halak. Kérdés azonban, hogy a rovarokban a fehérje mellett megtalálhatóak-e más, a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen anyagok...
Sáska-saslik Sáska-saslik... (Forrás: treehugger.com)
hirdetés

A Journal of Agricultural and Food Chemistry nevű lapban október 12-én közzétett jelentés azt elemezte, hogy vajon az ehető rovarokban, például a sáskákban és a tücskökben milyen mennyiségban vannak jelen a fontos tápanyagok, különös tekintettel a vasra. Az elemzés eredményei egészen meglepőek: a kutatók szerint ugyanis olyan sok tápanyag található ezekben a kis állatokban, hogy éppenséggel helyettesíthetnék a hagyományosan fogyasztott húsokat.

Felénk nem igazán van hagyománya az ehető rovarok fogyasztásának, és a legtöbben visszataszítónak is tartják a „rovaros” ételeket, bár néhány előkelő nyugati étteremben már próbálkoztak azzal, hogy az étlapon rovarok is szerepeljenek. (Bizonyos gerinctelenek, például a csigák és kagylók, valamint akár olyan ízeltlábúak is, mint a rák, felénk is valódi, drága ínyencségnek számítanak – ennyit számítana a megszokás...?)

A világ más tájain azonban igazi ínyencségnek számítanak például a sáskák, tücskök, lárvák – utóbbiak közül különösen a méhlárva. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete szerint a világon ma már 2 milliárd ember fogyaszthat bizonyos rendszerességgel rovarokat olyan területeken, ahol már jó ideje számítanak hagyományos csemegének a rovarok. Az új jelentés szerint nagyjából 1900 olyan rovarfaj él a bolygón, amelyet a világ valamely pontján az emberek fogyasztanak.

Rovarok vastartalmaVasfelvétel aránya az egyes rovarok esetében - A képeken: sáska, tücsök, lisztbogárlárva, Alphitobius diaperinus lárva, marhahús (Forrás: pubs.acs.org)

Az már eddig is ismert volt, hogy a rovarok remek fehérjeforrást jelentenek, ugyanakkor nem kizárólag fehérjét kell nyújtaniuk a parányi állatoknak, ha „el szeretnék foglalni méltó helyüket” az emberek mindennapi élelmezésében. Az egyik legfontosabb tápanyag, amelyet a húsokkal vihetünk a szervezetünkbe, a vas – amelynek pótlása nehézkes lehet, ha valaki nem eszik húsokat. A vashiány a terhesség alatt kifejezetten veszélyes is lehet. Éppen ezért a kutatók elhatározták, hogy utána járnak, vajon a szükséges tápanyagok mindegyikét képesek lehetünk-e csupán rovarokkal magunkhoz venni.

Több rovarfajnak, illetve esetenként azok lárváinak tápértékét elemezték a kutatás során, így a sáskákat, tücsköket, lisztbogár-lárvákat, és egy felénk kevésbé ismert lárvát (a Alphitobius diaperinus nevezetű bogár lárváját) is górcső alá vettek – egy laboratóriumi modell során azt figyelték, hogy az ásványi anyagokat és más tápanyagokat milyen arányban lenne képes hasznosítani az emberi szervezet.

Az egyes rovarok eltérő arányban tartalmaztak vasat, kalciumot, rezet, magnéziumot és cinket, így például a tücskökben jóval magasabb vastartalommal találkoztak a kutatók, mint más rovarok esetében. Említésre méltó lehet, hogy a rovarok fogyasztása során az ásványi anyagok, így a kalcium, a réz és a cink az emberi szervezet számára hatékonyabban emészthetőek, mint a marhahúsban található azonos ásványi anyagok.

Összességében a kutatás eredményei szerint a világ növekvő lakosságának tápanyag-szükségletét a rovarok hatékonyan képesek lehetnek kiszolgálni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnakElkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson

Elkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson


NASA,     INSIGHT,     SZELFI

hirdetés
A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagotKihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesét

Kihalás fenyegeti Ausztrália egyik apró erszényesétÉvente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék vész kárba világszerte


ÉLELMISZER,     TEJ,     TEJTERMÉK

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen