Tudomány

Egyre közelebb lehet az Alzheimer-kór gyógyítása

Egy új gyógyszer az eddigi megfigyelések szerint sikeresen vette célba a betegséggel járó legszembetűnőbb elváltozásokat az agyban, így remélhetőleg elérhető közelségbe került a hatékony gyógymód kidolgozása.
Idős nő Remélhetőleg elérhető közelségbe került a hatékony gyógymód kidolgozása (Forrás: nexgenhomeandseniorcare.com)

A kis mintán végzett teszt során elsősorban arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy mennyire biztonságos a gyógyszer, viszont megfigyelték azt is, hogy a gyógyszer sikeresen „leállította” a mérgező amiloid fehérjék termelését, amelyek az Alzheimer-kóros betegek agyában felismerhető plakkok kialakulásához vezetnek.

Amennyiben a Merck által előállított gyógyszerről bebizonyosodik, hogy képes a szellemi hanyatlás lassítására is, úgy ez lehet az első hivatalos gyógymód az Alzheimer-kór ellen az elmúlt több mint egy évtizedben. Azt, hogy vajon valóban lassítja-e a szellemi hanyatlást a gyógyszer, a jövő évben értékelik majd klinikai tesztek során.

John Hardy, az UCL neurológus professzora volt az, aki elsőként vetette fel, hogy az amiloid fehérjék kulcsszerepet játszhatnak az Alzheimer-kór kialakulásában, az újabb gyógyszerrel elért eredményekről pedig elmondta, hogy örül ezeknek, ahogyan szerinte mások is igazán izgatottak a sikerek miatt.

A Merck tesztjének vezetője, Matt Kennedy pedig elmondta:

„Jelenleg nagyon korlátozott terápiás lehetőségek állnak az Alzheimer-kóros emberek rendelkezésére, és amelyek léteznek is, csupán a kognitív és funkcionális tünetek rövid távú javulását eredményezik. Nem veszik azonban célba a betegség mögött rejlő folyamatokat – erre pedig sürgős szükség volna”.

Az új terápia során az úgynevezett béta-amiloid fehérjék termelését lassítják, amelyek együttesen plakkokat hoznak létre a betegek agyában. Az Alzheimer-kórral kapcsolatos egyik vezető elmélet szerint a felhalmozódó fehérjék „megölik” az egészséges idegsejteket, amely memóriaveszteséghez, kognitív hanyatláshoz és a személyiség megváltozásához vezet.

Matt Kennedy kifejtette, hogy egyelőre túl korai volna megjósolni, hogy mikor válhat elérhetővé a gyógyszer a sikeres tesztek esetén, mindenesetre jelenleg izgatottan várják, hogy a klinikai tesztek milyen eredménnyel járnak majd.

Az első, kis mintán végzett kísérlet eredményeit a Science Translational Medicine nevű lapban publikálták a szerdai napon. Összesen 32, az Alzheimer-kór korai szakaszában lévő beteget vontak be a kutatásba, akik hét napon keresztül kaptak a gyógyszerből. Egészséges önkéntesek szintén kaptak a gyógyszerből, akik két hétig vettek magukhoz napi rendszerességgel egy-egy adagot.

Ez ahhoz, hogy látható változások történjenek az agy működésében, még nem volt elég hosszú idő, viszont a levett minták szerint csökkent a plakkok kialakulásáért feltehetőleg felelős káros fehérjék termelése az agyban a gyógyszer hatására. Míg a plakkok képződését lassíthatja a gyógyszer, a valódi kérdés az maradt, hogy ezzel együtt vajon a kognitív hanyatlást is megállíthatja, vagy lassíthatja-e.

A gyógyszer egyébként úgy működik, hogy a BACE1 enzimet blokkolja, amely két molekula termelődéséért felelős, melyek együtt amiloid fehérjéket alkotnak. Az Alzheimer-kórral szemben védettnek tűnő embereknél a BACE1-hez kötődő génmutációkat figyeltek meg korábban. Bár korábban is kísérleteztek az enzim blokkolásával, eddig a gyógyszerek súlyos mellékhatásai miatt ezeket nem lehetett volna valóban használni a betegség kezelésére.

A Merck új gyógyszerének azonban eddig úgy tűnik, hogy csak nagyon kevés mellékhatása lehet, így sor kerülhet a tesztelés következő fázisára. Az újabb tesztekben 1500, enyhe vagy közepes súlyosságú Alzheimer-kóros beteg, valamint 2000, a betegség korai stádiumában lévő beteg vesz részt. Az eredmények 2017 júliusában várhatóak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen