Tudomány

A szennyezett levegő kedvezhet a rezisztens baktériumok terjedésének

A szennyezett városi levegővel az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok is könnyebben terjedhetnek, figyelték meg göteborgi kutatók. Pekingben a levegőmintákban olyan DNS-elemeket találtak, amelyek a baktériumokat ellenállóvá teszik még a jelenleg ismert, „legerősebb” gyógyszerekkel szemben is.
Szmog Pekingben A szennyezett levegő kedvezhet a rezisztens baktériumok terjedésének (Forrás: CNN.com)

Joakim Larsson, a Göteborgi Egyetem Antibiotikus Rezisztencia Kutató Központjának igazgatója, egyben a Sahlgrenska Academy professzora elmondta, hogy talán fontosabb a baktériumok terjedésének ez a formája, mint azt korábban gondolhattuk.

Larsson és kollégái korábban Indiában már azt is vizsgálták, hogy milyen hatással van az antibiotikumok a vízzel együtt történő környezetbe engedése a gyógyszergyártás során az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumokra. Mint kiderült, a vízzel a környezetbe kerülő antibiotikumok hozzájárulhattak a rezisztens baktériumok kialakulásához.

Az újabb kutatás során az antibiotikum-rezisztens baktériumok génjeit vizsgálták az összesen 864, állatoktól, emberektől és különböző környezetekből, a világ több pontjáról gyűjtött mintában.

A levegőmintákat illetően Larsson elmondta, hogy egyelőre csak kevés ilyen mintával dolgoztak, és a következő lépésként nagyobb számú mintára lesz szükség, több helyszínről.

Viszont így is figyelemre méltó, hogy a levegőmintákban több különböző, a baktériumok rezisztenciáját okozó gént fedeztek fel. A kutató aggasztónak nevezte, hogy olyan géneket is felfedeztek, amelyek a karbapenemekkel szembeni rezisztenciával hozhatóak összefüggésbe – az ilyen antibiotikumokat az egyébként nehezen legyőzhető baktériumok ellen szokták bevetni.

Önmagában az, hogy a rezisztenciával összefüggő génekkel „felszerelt” baktériumokat találtak a levegőben, még nem jelent feltétlenül közvetlen veszélyt az egészségre, hiszen nem tudni, hogy ezek a baktériumok még életben voltak-e. A kutató egyébként azt nevezte logikusnak, ha feltételezzük, hogy élő és „halott” baktériumok egyaránt voltak a mintában, korábbi kutatások szerint ugyanis ilyen „összetételt” figyeltek meg.

A kutatás következő lépéseként azt vizsgálhatják, hogy a rezisztencia tovább terjedhet-e Európában a levegőn keresztül a szennyvíztisztító telepekből. A kutatást egy nagyobb, nemzetközi kutatási program keretében végzik majd, amelynek költségeit a Svéd Kutatási Tanács finanszírozza majd.

A levegőminták mellett a szennyvíztisztító telepek dolgozóinak, illetve a telep közelében és attól távolabb élő embereknek a szervezetére jellemző baktériumflórát is vizsgálják majd.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen