Tudomány

A depresszió a gyomor, a szorongás pedig a bőr egészségét érintheti

A mentális és „fizikai” betegségek gyakran járnak „kéz a kézben”, két egyetem (a svájci Universität Basel, illetve a németországi Ruhr-Universität Bochum) pszichológusai pedig megfigyelték, hogy az emésztőrendszer és az ízületek betegségei gyakoribbak a depressziós fiatalok esetében, míg a szorongással küzdő fiatalokra a bőrbetegségek voltak jellemzőek.
Szorongó gyerek Eltérő fizikai betegségek voltak gyakoriak a különböző mentális betegségek esetében (Forrás: anxiety.org)

A fizikai és mentális betegségek egyaránt rontanak az emberek életminőségén, ráadásul egyaránt nagy terhet rónak az egészségügyi ellátórendszerre is. Emellett kedvezőtlen lehet a gyermek vagy fiatal fejlődése szempontjából, ha egyaránt jelentkeznek fizikai és mentális problémák is már a korai életszakaszban. Kutatók szerint azonban akadnak olyan fizikai betegségek, amelyek előfordulása gyakoribb egyes mentális problémák fennállása esetében, ahogyan fordítva is megfigyelhető hasonló összefüggés.

Egy, a svájci tudományos alap által finanszírozott projekt keretében egy németországi és egy svájci egyetem pszichológus kutatói által vezetett kutatás során a fizikai betegségek, illetve a mentális betegségek és állapotok közötti átfedést vizsgálták a gyerekek és a tizenéves fiatalok körében. A PLOS ONE nevű lapban megjelent reprezentatív adatok összesen 6483 gyermektől, illetve tizenévestől származtak, akik az Egyesült Államok területén éltek, és 13-18 évesek voltak.

A kutatók szerint néhány fizikai betegség úgy tűnik, hogy gyakrabban fordul elő a gyerekeknél és fiataloknál akkor, ha korábban bizonyos mentális betegségektől vagy rendellenességektől szenvedtek. Emellett azt is megfigyelték, hogy egyes mentális betegségek gyakrabban fordulnak elő bizonyos fizikai betegségeket követően.

Így például az affektív zavarok, például a depresszió után is gyakoribb volt az ízületi gyulladás, vagy az emésztőrendszer betegsége, míg a szorongást követően a bőrbetegségek megjelenése volt gyakoribb. A szorongás gyakoribb volt azok esetében, akik korábban már valamilyen szívbetegségen estek át, vagy már régebb óta szenvedtek szívbetegségben.

Nem csak a mentális betegségek, de emellett az epilepszia esetében is megfigyelték, hogy nem „egyedi eset”, hogy a neurológiai betegséghez evészavarok társulnak később.

A kutatás eredményei fontos összefüggésekre deríthettek fényt a mentális és fizikai betegségek között – és az eredmények fényében meglehet, hogy mind a mentális, mind pedig a fizikai betegségek eredetét sikerülhet majd pontosabban meghatározni. Egy korábbi tanulmányukban a friss tanulmány szerzői már hasonló összefüggéseket fedeztek fel a mentális és a fizikai betegségek között.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen