hirdetés
Tudomány

A császármetszés hatással van az emberi evolúcióra

A császármetszéssel egy szelekciós erőt küszöbölnek ki, ennek hatása pedig máris megfigyelhető az olyan esetek számának növekedésében, amikor az anyai-magzati téraránytalanság miatt császármetszésre van szükség.
Újszülött baba A kép illusztráció (Forrás: babycenter.com)
hirdetés

A császármetszések gyakorlatának máris megfigyelhető a hatása az emberi evolúcióban tudósok szerint. Egy tanulmány szerint egyre több ugyanis az olyan nő, akinek keskeny medencéje miatt császármetszéssel kell a világra hozni a gyermekét.

Míg 1960-ban átlagosan ezerből 30 olyan eset volt, amikor a csecsemő nem fért át a szülőcsatornán, addig ez az arány napjainkra már ezerből 36 esetre növekedett.

Az ezt befolyásoló gének hagyományosan nem öröklődhettek volna tovább, ugyanis a szülés alkalmával mind az anya, mind pedig a gyermek meghaltak volna. Az osztrák kutatás szerint feltehetőleg így a jövőben is folytatódik majd a trend, de attól azért nem kell tartani, hogy a nem-műtéti szülések háttérbe szorulnak.

Dr. Philipp Mitteroecker, a Bécsi Egyetem egy biológusa szerint már rég óta fennálló kérdés volt az emberi evolúcióval kapcsolatban, hogy vajon miért olyan magas a szülés közben fellépő problémák, így különösen az anyai-magzati téraránytalanság (amelynek következtében lényegében a baba nem fér át a szülőcsatornán) gyakorisága.

Modern orvosi beavatkozások hiányában ez ugyanis gyakran halálos volt, ami evolúciós nézőpontból egyfajta szelekció. Száz évvel ezelőtt még egy túl szűk medencéjű nő nem élte volna túl a szülést, most azonban igen, és a szűk medencét akár a lányaira is tovább örökítheti.

Felmerülhet ennek tudatában a kérdés, hogy miért nem szélesedett az idők során az emberi medence, ha ilyen veszélyeket rejt magában a szűk medenceméret. A főemlősök utódainak fejmérete jóval kisebb, így az anyaállatok jóval könnyebben képesek életet adni a kölykeiknek – az emberek esetében azonban jelentősen nagyobb a csecsemők feje.

A kutatók az Egészségügyi Világszervezet által gyűjtött, illetve más nagy, a szüléssel kapcsolatos tanulmányok adatait egy matematikai modell segítségével elemezték. Eszerint két evolúciós erő is érvényesül a csecsemő méretének alakulásában.

Egyrészt előnyösebb lehet, ha nagyobb a csecsemő, az ilyen babák ugyanis többnyire egészségesebbek. Másfelől viszont, ha a baba túlzottan is nagy, úgy mind az anya, mind pedig az utód számára végzetes lehet a szülés, így nem öröklődnek tovább a génjeik.

A császármetszéssel az utóbbi szelekciós erőt „kiiktatták”. A kutatók ugyanakkor leszögezték, hogy nem az orvosi beavatkozást szeretnék bírálni, csupán arra világítanak rá, hogy annak evolúciós hatása van.

A kutatók becslése szerint korábban 3 százalékos volt az olyan esetek aránya, amikor a baba nem fért át a szülőcsatornán, az elmúlt 50-60 évben azonban 3,3-3,6 százalékra növekedett ez az arány. Ezzel 10-20 százalékkal növekedett a hasonló esetek száma.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon milyen hatása lehet ennek a jövőben? Philipp Mitteroecker szerint ez a trend a jövőben is folytatódik majd, ám csak lassan. Arra pedig, hogy egy napon a babák többsége császármetszéssel születik, nem lát sok esélyt.

A kutatás a Proceedings of the National Academy of Sciences nevű lapban jelent meg.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán

Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikánMár nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé a hópárduc

Már nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé a hópárduchirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen