hirdetés
Tudomány

A zsiráfokat is veszélyezteti a kihalás

Mivel sokak számára a zsiráfok elválaszthatatlanul hozzátartoznak az afrikai tájhoz, így nehéz lehet elképzelni, hogy egyszer csak végleg eltűnjenek a vadonból. Pedig az IUCN szerint eggyel közelebb kerültek ehhez, ugyanis immár a sebezhető kategóriába esnek.
Zsiráfok A kíváncsi állatok könnyű prédát jelentenek a háborús területeken élő embereknek is (Forrás: newscientist.com)
hirdetés

Az elmúlt 30 évben olyan mértékben csökkentek a zsiráfok populációi, hogy ma már a „sebezhető” kategóriába sorolja őket az IUCN. A világ legmagasabb szárazföldi állatainak száma az 1985-ös 155 ezer egyedről a tavalyi évre már 97 ezerre csökkent a Természetvédelmi Világszövetség szerint.

A zsiráfokat számtalan tényező is veszélyezteti, így például az élőhelyek csökkenése, az orvvadászat, illetve a polgári konfliktusok is Afrika számtalan pontján. Bár akadnak populációk, amelyek némi növekedést mutattak, a növekedés főleg a déli területeken jellemző.

A Természetvédelmi Világszövetség egészen eddig a „nem fenyegetett” kategóriába sorolta a zsiráfokat, így az, hogy a Vörös Listán már sebezhetőként tartják számon, valójában elég nagy változást jelent. A „sebezhető” státuszt azért kellett bevezetni a zsiráfok esetében, mert három generáció alatt a populáció több mint 30 százalékkal csökkent.

Dr. Julian Fennessy, az IUCN a zsiráfok fajvédelmét célzó programjának egyik vezetője elmondta, hogy a zsiráfok egyfajta „néma kihaláson” mennek keresztül. Ha ugyanis szafarira megyünk, mindenütt zsiráfokat láthatunk, ennek ellenére azonban megdöbbentő mértékben csökkent a számuk néhány évtized alatt is.

Az emberi lakosság gyors növekedése és ezzel párhuzamosan a mezőgazdasági termelésbe vont területek kiterjedése, valamint más fejlődés is ahhoz vezetett, hogy a zsiráfok élőhelye Afrika több pontján is fragmentálódott, vagyis „szétszakadozott”. Emellett egyes területeken a konfliktusok is nyomot hagytak a zsiráfok populációin.

„Ezeken a háború sújtotta területeken, Észak-Kenyában, Szomáliában és Etiópia Dél-Szudánnal határos területein a zsiráfok lényegében táplálékforrást jelentenek: nagy, rendkívül kíváncsi állatok, amelyekből sok ember képes jóllakni” – mondta Fennessy.

Az elmúlt hónapokban egy kutatás arra mutatott rá, hogy valójában nem egy, hanem négy zsiráffaj van, ám a Vörös Lista legújabb frissítésekor még a „hagyományos” módon egy fajról, és kilenc alfajról tettek említést. A kilenc alfaj közül öt esetében csökkentek a populációk, míg egy stabil maradt, kettő pedig növekedést mutatott. A déli területen élő (al)fajok esetében figyeltek meg növekedést, ott viszont akár kétszer-háromszor is több zsiráf lett.

Kelet-Afrikában ugyanakkor igazán szomorú a helyzet, ahol akár 95 százalékos is lehet a csökkenés a núbiai zsiráf esetében mindössze az elmúlt három évtized alatt.

Bár a kutatók szerint néhány helyi populáció nem marad fenn, továbbra is van remény a zsiráfok hosszú távú megóvására, ha sikerül megfelelő módon védeni őket. Így például Afrika déli részein a zsiráfok számának növekedésében nagy szerepe volt annak, ahogyan a turisták által látogatott parkokat kezelték. Itt az állatok gyakran mozognak az egyik védett területről a másikra, ami egyébként Afrika más részein nem jellemző.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Kiderült, miként segít a szívbetegség megelőzésében a koffein

Kiderült, miként segít a szívbetegség megelőzésében a koffein


KOFFEIN,     P27 FEHÉRJE,     KÁVÉ

hirdetés
Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket

Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket


GMO,     SERTÉS,     ÁLLATOK

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen