hirdetés
Tudomány

A zsiráfokat is veszélyezteti a kihalás

Mivel sokak számára a zsiráfok elválaszthatatlanul hozzátartoznak az afrikai tájhoz, így nehéz lehet elképzelni, hogy egyszer csak végleg eltűnjenek a vadonból. Pedig az IUCN szerint eggyel közelebb kerültek ehhez, ugyanis immár a sebezhető kategóriába esnek.
Zsiráfok A kíváncsi állatok könnyű prédát jelentenek a háborús területeken élő embereknek is (Forrás: newscientist.com)
hirdetés

Az elmúlt 30 évben olyan mértékben csökkentek a zsiráfok populációi, hogy ma már a „sebezhető” kategóriába sorolja őket az IUCN. A világ legmagasabb szárazföldi állatainak száma az 1985-ös 155 ezer egyedről a tavalyi évre már 97 ezerre csökkent a Természetvédelmi Világszövetség szerint.

A zsiráfokat számtalan tényező is veszélyezteti, így például az élőhelyek csökkenése, az orvvadászat, illetve a polgári konfliktusok is Afrika számtalan pontján. Bár akadnak populációk, amelyek némi növekedést mutattak, a növekedés főleg a déli területeken jellemző.

A Természetvédelmi Világszövetség egészen eddig a „nem fenyegetett” kategóriába sorolta a zsiráfokat, így az, hogy a Vörös Listán már sebezhetőként tartják számon, valójában elég nagy változást jelent. A „sebezhető” státuszt azért kellett bevezetni a zsiráfok esetében, mert három generáció alatt a populáció több mint 30 százalékkal csökkent.

Dr. Julian Fennessy, az IUCN a zsiráfok fajvédelmét célzó programjának egyik vezetője elmondta, hogy a zsiráfok egyfajta „néma kihaláson” mennek keresztül. Ha ugyanis szafarira megyünk, mindenütt zsiráfokat láthatunk, ennek ellenére azonban megdöbbentő mértékben csökkent a számuk néhány évtized alatt is.

Az emberi lakosság gyors növekedése és ezzel párhuzamosan a mezőgazdasági termelésbe vont területek kiterjedése, valamint más fejlődés is ahhoz vezetett, hogy a zsiráfok élőhelye Afrika több pontján is fragmentálódott, vagyis „szétszakadozott”. Emellett egyes területeken a konfliktusok is nyomot hagytak a zsiráfok populációin.

„Ezeken a háború sújtotta területeken, Észak-Kenyában, Szomáliában és Etiópia Dél-Szudánnal határos területein a zsiráfok lényegében táplálékforrást jelentenek: nagy, rendkívül kíváncsi állatok, amelyekből sok ember képes jóllakni” – mondta Fennessy.

Az elmúlt hónapokban egy kutatás arra mutatott rá, hogy valójában nem egy, hanem négy zsiráffaj van, ám a Vörös Lista legújabb frissítésekor még a „hagyományos” módon egy fajról, és kilenc alfajról tettek említést. A kilenc alfaj közül öt esetében csökkentek a populációk, míg egy stabil maradt, kettő pedig növekedést mutatott. A déli területen élő (al)fajok esetében figyeltek meg növekedést, ott viszont akár kétszer-háromszor is több zsiráf lett.

Kelet-Afrikában ugyanakkor igazán szomorú a helyzet, ahol akár 95 százalékos is lehet a csökkenés a núbiai zsiráf esetében mindössze az elmúlt három évtized alatt.

Bár a kutatók szerint néhány helyi populáció nem marad fenn, továbbra is van remény a zsiráfok hosszú távú megóvására, ha sikerül megfelelő módon védeni őket. Így például Afrika déli részein a zsiráfok számának növekedésében nagy szerepe volt annak, ahogyan a turisták által látogatott parkokat kezelték. Itt az állatok gyakran mozognak az egyik védett területről a másikra, ami egyébként Afrika más részein nem jellemző.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán

Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikánMár nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé a hópárduc

Már nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé a hópárduchirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen