hirdetés
Tudomány

A jegesmedvék harmada eltűnhet az elkövetkező 40 évben

Negyven éven belül a jég olvadásának következtében jó eséllyel eltűnhet a jegesmedvék egyharmada egy friss tanulmány szerint.
Jegesmedvék A jegesmedvék egyre kevésbé találnak táplálékot is (Forrás: dailymail.co.uk)
hirdetés

Egy új tanulmány szerint a világon élő jegesmedvék száma egyharmadával csökkenhet az elkövetkező negyven évben. A jegesmedve populációk 30 százalékos csökkenése három újabb generáció alatt a kutatás szerint 71 százalékos valószínűséggel következik be.

A jegesmedvék számának várhatóan drámai csökkenését a kutatók a globális klímaváltozás megnövekedett kockázatának tudják be – azzal együtt ugyanis az óceánok jégtakarói olvadni kezdenek, így a jegesmedvéknek esetenként nem marad többé olyan élőhelyük, ahol élhetnének és vadászhatnának.

Mindez feltehetően azt jelenti, hogy a jegesmedve populációk száma 26 ezer egyedről mindössze megközelítőleg 17 ezer 300 egyedre csökken az elkövetkező 35-41 évben. Az újabb kutatás eredménye alátámasztja az IUCN besorolását is, amely szerint a jegesmedvéket veszélyezteti a kihalás, és a faj „sebezhető”.

Az óceáni jégtakarók kiterjedésének csökkenése közvetlenül is hatással van arra, hogy a jegesmedvék tudnak-e táplálékot szerezni, vagy egyáltalán, életben tudnak-e maradni. A jegesmedvéknek járható jégre van szüksége ahhoz, hogy a táplálékukat jelentő gyűrűsfókákat, illetve szakállas fókákat megközelíthessék.

Emellett nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy az óceáni jég által fedett vadászterületek a helyszín függvényében változó mennyiségű élelemmel képesek ellátni a jegesmedvéket – vagyis, egyáltalán nem mindegy az sem, hogy a még megmaradt jég hol található.

A kutatók a jegesmedvéket 19 alpopulációra osztották, amelyekből kettőt már érint a medvék számának a zsugorodó jég hatására bekövetkező csökkenése. Néhány másik alpopuláció esetében pedig az állatok viselkedését már befolyásolja az, hogy csökkent a rendelkezésükre álló táplálékforrás – emellett pedig akadnak olyan alpopulációk is, amelyek stabilak, vagy produktívak a kutatók megfigyelése szerint.

A kutatók a jegesmedvék generációs idejét a jég kiterjedésével vetették össze számítógépes szimulációval. A jég kiterjedését műholdas felvételek alapján állapították meg. Végül úgy becsülték, hogy az elkövetkező három generáció alatt a jegesmedvék száma átlagosan több mint 30, 50, de akár 80 százaléka is eltűnhet. Amíg azonban a 30 százalék körüli csökkenésnek igen nagy volt a valószínűsége, a nagyobb mértékű csökkenésnek már csak kevés valószínűsége volt. A tanulmány a Biology Letters nevű lapban jelent meg.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Kiderült, miként segít a szívbetegség megelőzésében a koffein

Kiderült, miként segít a szívbetegség megelőzésében a koffein


KOFFEIN,     P27 FEHÉRJE,     KÁVÉ

hirdetés
Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket

Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket


GMO,     SERTÉS,     ÁLLATOK

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen