hirdetés
Tudomány

A jegesmedvék harmada eltűnhet az elkövetkező 40 évben

Negyven éven belül a jég olvadásának következtében jó eséllyel eltűnhet a jegesmedvék egyharmada egy friss tanulmány szerint.
Jegesmedvék A jegesmedvék egyre kevésbé találnak táplálékot is (Forrás: dailymail.co.uk)
hirdetés

Egy új tanulmány szerint a világon élő jegesmedvék száma egyharmadával csökkenhet az elkövetkező negyven évben. A jegesmedve populációk 30 százalékos csökkenése három újabb generáció alatt a kutatás szerint 71 százalékos valószínűséggel következik be.

A jegesmedvék számának várhatóan drámai csökkenését a kutatók a globális klímaváltozás megnövekedett kockázatának tudják be – azzal együtt ugyanis az óceánok jégtakarói olvadni kezdenek, így a jegesmedvéknek esetenként nem marad többé olyan élőhelyük, ahol élhetnének és vadászhatnának.

Mindez feltehetően azt jelenti, hogy a jegesmedve populációk száma 26 ezer egyedről mindössze megközelítőleg 17 ezer 300 egyedre csökken az elkövetkező 35-41 évben. Az újabb kutatás eredménye alátámasztja az IUCN besorolását is, amely szerint a jegesmedvéket veszélyezteti a kihalás, és a faj „sebezhető”.

Az óceáni jégtakarók kiterjedésének csökkenése közvetlenül is hatással van arra, hogy a jegesmedvék tudnak-e táplálékot szerezni, vagy egyáltalán, életben tudnak-e maradni. A jegesmedvéknek járható jégre van szüksége ahhoz, hogy a táplálékukat jelentő gyűrűsfókákat, illetve szakállas fókákat megközelíthessék.

Emellett nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy az óceáni jég által fedett vadászterületek a helyszín függvényében változó mennyiségű élelemmel képesek ellátni a jegesmedvéket – vagyis, egyáltalán nem mindegy az sem, hogy a még megmaradt jég hol található.

A kutatók a jegesmedvéket 19 alpopulációra osztották, amelyekből kettőt már érint a medvék számának a zsugorodó jég hatására bekövetkező csökkenése. Néhány másik alpopuláció esetében pedig az állatok viselkedését már befolyásolja az, hogy csökkent a rendelkezésükre álló táplálékforrás – emellett pedig akadnak olyan alpopulációk is, amelyek stabilak, vagy produktívak a kutatók megfigyelése szerint.

A kutatók a jegesmedvék generációs idejét a jég kiterjedésével vetették össze számítógépes szimulációval. A jég kiterjedését műholdas felvételek alapján állapították meg. Végül úgy becsülték, hogy az elkövetkező három generáció alatt a jegesmedvék száma átlagosan több mint 30, 50, de akár 80 százaléka is eltűnhet. Amíg azonban a 30 százalék körüli csökkenésnek igen nagy volt a valószínűsége, a nagyobb mértékű csökkenésnek már csak kevés valószínűsége volt. A tanulmány a Biology Letters nevű lapban jelent meg.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán

Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikánMár nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé a hópárduc

Már nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé a hópárduchirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen