hirdetés
Tudomány

Drámaian csökkent a világ legnagyobb rénszarvasállományának egyedszáma

A világ legnagyobb vadon élő rénszarvascsordájának egyedszáma az elmúlt 16 évben drámai csökkenésen ment keresztül, amihez az emberi tevékenység által előidézett hőmérséklet-változás is hozzájárulhatott.
Mikulás rénszarvassal Ki húzza majd a Mikulás szánját...? (Forrás: santaclausvillage.info)
hirdetés

A világ legnagyobb, vadon élő rénszarvas csordája 2000 óta 40 százalékos csökkenésen ment keresztül, figyelmeztetnek kutatók. Meglátásuk szerint az Oroszország északi csúcsán fekvő Tajmir-félszigeten élő állatokat érinti leginkább az emberi tevékenység által előidézett hőmérséklet-változás. Ezzel összefüggésben az állatok éves vándorlásának útvonala is megváltozott.

A kutatás eredményeit az American Geophysical Union (Amerikai Geofizikai Unió) szokásos, őszi ülésén részletezték.

„Jelentős csökkenés történt – és látjuk azt is, hogy a világ más pontjain is rohamosan csökkennek a rénszarvasok állományai” – mondta Andrey Petrov, az Észak-Iowai Egyetem a sarkvidék kutatásával foglalkozó központjának vezetője.

A Tajmir-félszigeten élő csorda az egész világon a legnagyobb mértékben nyomon követettek közé tartozik – az állatokat már majdnem fél évszázada figyelik légi úton történő felvételezések, illetve utóbb műholdas felvételek segítségével is.

RénszarvasokA vadon élő rénszarvasok fontos szerepet töltenek be a helyi ökoszisztémában (Forrás: nicolasdory.com)

A populáció mérete 2000-ben érte el a csúcsát, amikor egymillió állat élt a félszigeten, majd egyre csökkent a rénszarvasok száma, mígnem mára már csak 600 ezer egyed maradt az egykori állományból.

„A klímaváltozás legalább egyike a (csökkenést befolyásoló) tényezőknek. Tudjuk, hogy az elmúlt két évtizedben összességében nagyjából 1,5 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet. Ez pedig minden bizonnyal befolyásolja a vándorlás mintázatát” – mondta a kutató.

Emellett az érintett területen ipari fejlődés is megfigyelhető, amely szintén hozzájárul ahhoz, hogy az állatok más területekre vándoroljanak. A kutatás során megfigyelték, hogy nyáron a rénszarvasok az emberi zavarás elkerülésének érdekében kelet felé vonultak, emellett azonban északabbra és magasabban fekvő területekre is eljutottak.

A kutató csoport szerint azért tesznek így az állatok, hogy hidegebb területre jussanak, és ilyen módon szabaduljanak a szúnyogoktól – mivel a korábbi elterjedési területek nedvesebbé és melegebbé váltak, ami kedvez a szúnyogok szaporodásának.

Ezzel az állatoknak nagyobb vándorutat kell megtenniük a téli és nyári időszak között, ráadásul gyakran az újszülött borjakkal – ami egyértelműen megnöveli a pusztulások kockázatát. Ugyancsak veszélyforrást jelent, hogy a régióban a folyók is nagyobbá váltak, aminek következtében a szarvasok nem tudnak már „gyalogosan” átgázolni rajtuk, hanem úszniuk kell.

Ha pedig mindez nem volna elég, a nyári „szálláshelyükön” a szarvasoknak egyre kevesebb táplálékforrás áll a rendelkezésére, így magasabb területekre kell vándorolniuk.

A szarvasok számának csökkenése azért is nagyon aggasztó, mert az állatok fontos szerepet töltenek be a sarkvidéki táplálékláncban, és ilyen módon a helyi biodiverzitás fennmaradásában is. A rénszarvasok hiánya több, más fajt is kedvezőtlenül érinthet.

Másfelől pedig az emberek számára is fontosak a rénszarvasok, hiszen több ezer ember megélhetése függ a rénszarvasoktól, és egyes közösségek gazdaságának alapján éppen ezek az állatok adják.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Elhunyt Magyari Béla kiképzett űrhajós

Elhunyt Magyari Béla kiképzett űrhajósRugalmassá alakították a világ legkeményebb anyagát

Rugalmassá alakították a világ legkeményebb anyagáthirdetés
A hőhullámok „megfőzik” a Nagy-korallzátony koralljait

A hőhullámok „megfőzik” a Nagy-korallzátony koralljaitElnapolta exobolygó-vadász űrszondájának indítását a NASA

Elnapolta exobolygó-vadász űrszondájának indítását a NASA


NASA,     ŰRSZONDA,     ŰRKUTATÁS

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen