hirdetés
Tudomány

Drámaian csökkent a világ legnagyobb rénszarvasállományának egyedszáma

A világ legnagyobb vadon élő rénszarvascsordájának egyedszáma az elmúlt 16 évben drámai csökkenésen ment keresztül, amihez az emberi tevékenység által előidézett hőmérséklet-változás is hozzájárulhatott.
Mikulás rénszarvassal Ki húzza majd a Mikulás szánját...? (Forrás: santaclausvillage.info)
hirdetés

A világ legnagyobb, vadon élő rénszarvas csordája 2000 óta 40 százalékos csökkenésen ment keresztül, figyelmeztetnek kutatók. Meglátásuk szerint az Oroszország északi csúcsán fekvő Tajmir-félszigeten élő állatokat érinti leginkább az emberi tevékenység által előidézett hőmérséklet-változás. Ezzel összefüggésben az állatok éves vándorlásának útvonala is megváltozott.

A kutatás eredményeit az American Geophysical Union (Amerikai Geofizikai Unió) szokásos, őszi ülésén részletezték.

„Jelentős csökkenés történt – és látjuk azt is, hogy a világ más pontjain is rohamosan csökkennek a rénszarvasok állományai” – mondta Andrey Petrov, az Észak-Iowai Egyetem a sarkvidék kutatásával foglalkozó központjának vezetője.

A Tajmir-félszigeten élő csorda az egész világon a legnagyobb mértékben nyomon követettek közé tartozik – az állatokat már majdnem fél évszázada figyelik légi úton történő felvételezések, illetve utóbb műholdas felvételek segítségével is.

RénszarvasokA vadon élő rénszarvasok fontos szerepet töltenek be a helyi ökoszisztémában (Forrás: nicolasdory.com)

A populáció mérete 2000-ben érte el a csúcsát, amikor egymillió állat élt a félszigeten, majd egyre csökkent a rénszarvasok száma, mígnem mára már csak 600 ezer egyed maradt az egykori állományból.

„A klímaváltozás legalább egyike a (csökkenést befolyásoló) tényezőknek. Tudjuk, hogy az elmúlt két évtizedben összességében nagyjából 1,5 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet. Ez pedig minden bizonnyal befolyásolja a vándorlás mintázatát” – mondta a kutató.

Emellett az érintett területen ipari fejlődés is megfigyelhető, amely szintén hozzájárul ahhoz, hogy az állatok más területekre vándoroljanak. A kutatás során megfigyelték, hogy nyáron a rénszarvasok az emberi zavarás elkerülésének érdekében kelet felé vonultak, emellett azonban északabbra és magasabban fekvő területekre is eljutottak.

A kutató csoport szerint azért tesznek így az állatok, hogy hidegebb területre jussanak, és ilyen módon szabaduljanak a szúnyogoktól – mivel a korábbi elterjedési területek nedvesebbé és melegebbé váltak, ami kedvez a szúnyogok szaporodásának.

Ezzel az állatoknak nagyobb vándorutat kell megtenniük a téli és nyári időszak között, ráadásul gyakran az újszülött borjakkal – ami egyértelműen megnöveli a pusztulások kockázatát. Ugyancsak veszélyforrást jelent, hogy a régióban a folyók is nagyobbá váltak, aminek következtében a szarvasok nem tudnak már „gyalogosan” átgázolni rajtuk, hanem úszniuk kell.

Ha pedig mindez nem volna elég, a nyári „szálláshelyükön” a szarvasoknak egyre kevesebb táplálékforrás áll a rendelkezésére, így magasabb területekre kell vándorolniuk.

A szarvasok számának csökkenése azért is nagyon aggasztó, mert az állatok fontos szerepet töltenek be a sarkvidéki táplálékláncban, és ilyen módon a helyi biodiverzitás fennmaradásában is. A rénszarvasok hiánya több, más fajt is kedvezőtlenül érinthet.

Másfelől pedig az emberek számára is fontosak a rénszarvasok, hiszen több ezer ember megélhetése függ a rénszarvasoktól, és egyes közösségek gazdaságának alapján éppen ezek az állatok adják.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen