Tudomány

Sokkal több madárfaj létezhet, mint azt korábban becsülték

Az Amerikai Természettudományi Múzeum által vezetett kutatás szerint a világon akár 18 ezer madárfaj is élhet, ami egyrészt bámulatos fajgazdagságot jelent – másrészt pedig azt, hogy közel kétszer annyi faj képviseli a madarakat, mint korábban vélték.
Madarak 18 ezer madárfaj is élhet a Földön (Forrás: sciencemag.org)

A PLOS ONE nevű lapban megjelent tanulmány szerint a kutatók főként a madarak „rejtett” diverzitását figyelték, vagyis elsősorban azokra a fajokra koncentráltak, amelyek külső megjelenésükben ugyan nagyon hasonlítanak egymásra, de más-más fajhoz sorolhatók. A kutatás eredményei fontosabbak lehetnek, mint talán hinnénk, hiszen később a fajvédelmi intézkedéseket is nagyban befolyásolhatja a kutatók megfigyelése.

„Alapvető változást javaslunk a diverzitás számba vételére. Ez az új szám arról tanúskodik, hogy eddig nem úgy vettük számba és védtük a fajokat, ahogyan akartuk” – mondta Joel Cracraft, az Amerikai Természettudományi Múzeum ornitológiai intézetének kurátora, egyben a tanulmány egyik szerzője.

Bár a madarakat hagyományosan alaposan kutatott osztálynak tartjuk – hiszen a világon a becslések szerint élő madárfajok több mint 95 százalékát már leírták –, valójában sok olyan faj lehet, amelyek eddig elkerülték a tudományos világ figyelmét is. A legtöbb, a madárlesők és tudósok által használt fajlista 9-10 ezerre teszi a madárfajok számát. Csakhogy ez a fajszám abban az esetben állja meg a helyét, ha a biológiai fajkoncepciót alapul véve szeretnénk meghatározni a madárfajok számát, amely szerint (néhány más kritérium mellett) az egy fajba tartozó állatok képesek egymással szaporodni, illetve szaporodási közösséget alkotnak.

KolibriA morfológiai fajkoncepció sokkal árnyaltabb képet mutat (Forrás: hummingbirdsplus.org)

„Ez egy nagyon idejétmúlt nézőpont, egyben egy olyan taxonómiai koncepció, amelyet a madarakon kívül már nem igazán használunk” – mondta George Barrowclough, a múzeum egy másik ornitológus szakértője.

A kutatáshoz az Amerikai Természettudományi Múzeum, illetve a Nebrascai Egyetem, továbbá a Washingtoni Egyetem munkatársai egy 200 madárfajból álló, véletlenszerűen kiválasztott mintát tanulmányoztak – a morfológiai fajkoncepció „nézőpontjából”.

Ez a koncepció többek között az öröklődő morfológiai bélyegeket (például az állatok tollazatának színeit, mintáit) is szem előtt tartja a fajok megkülönböztetésénél, és ilyen módon az egyes madarak eltérő evolúciós történetét is felfedheti. Ezzel a módszerrel a vizsgált 200 madár esetében átlagosan majdnem kettő-kettő különböző fajt sikerült elkülöníteni – amit, ha a többi madárra is kivetítünk, nagyjából 18 ezer fajnak felel meg világszerte.

A kutatók emellett a madarakról korábban készült genetikai felméréseket is elemezték, amely szerint az is elképzelhető, hogy akár 20 ezer különböző madárfaj is élhet a Földön. Ebben az esetben azonban a madarakat nem véletlenszerűen választották ki, ez pedig némi torzító hatást is jelenthet. Különösképpen azért, mert a korábbi felmérések során egyes madarakat éppen a figyelemre méltó genetikai variációk miatt kezdték tanulmányozni.

Az, hogy fény derült a madarak ilyen mértékű sokféleségére, a jövőben akár a fajok megőrzésére tett erőfeszítések módját is befolyásolhatja.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiek

Távolról is tudtak vadat ölni a neandervölgyiekVadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárban

Vadállatok tömegei pusztulnak el a forró ausztrál nyárbanRomlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatására

Romlott a Bledi-tó vízminősége a turizmus hatásáraA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen