hirdetés
Tudomány

Sokkal több madárfaj létezhet, mint azt korábban becsülték

Az Amerikai Természettudományi Múzeum által vezetett kutatás szerint a világon akár 18 ezer madárfaj is élhet, ami egyrészt bámulatos fajgazdagságot jelent – másrészt pedig azt, hogy közel kétszer annyi faj képviseli a madarakat, mint korábban vélték.
Madarak 18 ezer madárfaj is élhet a Földön (Forrás: sciencemag.org)
hirdetés

A PLOS ONE nevű lapban megjelent tanulmány szerint a kutatók főként a madarak „rejtett” diverzitását figyelték, vagyis elsősorban azokra a fajokra koncentráltak, amelyek külső megjelenésükben ugyan nagyon hasonlítanak egymásra, de más-más fajhoz sorolhatók. A kutatás eredményei fontosabbak lehetnek, mint talán hinnénk, hiszen később a fajvédelmi intézkedéseket is nagyban befolyásolhatja a kutatók megfigyelése.

„Alapvető változást javaslunk a diverzitás számba vételére. Ez az új szám arról tanúskodik, hogy eddig nem úgy vettük számba és védtük a fajokat, ahogyan akartuk” – mondta Joel Cracraft, az Amerikai Természettudományi Múzeum ornitológiai intézetének kurátora, egyben a tanulmány egyik szerzője.

Bár a madarakat hagyományosan alaposan kutatott osztálynak tartjuk – hiszen a világon a becslések szerint élő madárfajok több mint 95 százalékát már leírták –, valójában sok olyan faj lehet, amelyek eddig elkerülték a tudományos világ figyelmét is. A legtöbb, a madárlesők és tudósok által használt fajlista 9-10 ezerre teszi a madárfajok számát. Csakhogy ez a fajszám abban az esetben állja meg a helyét, ha a biológiai fajkoncepciót alapul véve szeretnénk meghatározni a madárfajok számát, amely szerint (néhány más kritérium mellett) az egy fajba tartozó állatok képesek egymással szaporodni, illetve szaporodási közösséget alkotnak.

KolibriA morfológiai fajkoncepció sokkal árnyaltabb képet mutat (Forrás: hummingbirdsplus.org)

„Ez egy nagyon idejétmúlt nézőpont, egyben egy olyan taxonómiai koncepció, amelyet a madarakon kívül már nem igazán használunk” – mondta George Barrowclough, a múzeum egy másik ornitológus szakértője.

A kutatáshoz az Amerikai Természettudományi Múzeum, illetve a Nebrascai Egyetem, továbbá a Washingtoni Egyetem munkatársai egy 200 madárfajból álló, véletlenszerűen kiválasztott mintát tanulmányoztak – a morfológiai fajkoncepció „nézőpontjából”.

Ez a koncepció többek között az öröklődő morfológiai bélyegeket (például az állatok tollazatának színeit, mintáit) is szem előtt tartja a fajok megkülönböztetésénél, és ilyen módon az egyes madarak eltérő evolúciós történetét is felfedheti. Ezzel a módszerrel a vizsgált 200 madár esetében átlagosan majdnem kettő-kettő különböző fajt sikerült elkülöníteni – amit, ha a többi madárra is kivetítünk, nagyjából 18 ezer fajnak felel meg világszerte.

A kutatók emellett a madarakról korábban készült genetikai felméréseket is elemezték, amely szerint az is elképzelhető, hogy akár 20 ezer különböző madárfaj is élhet a Földön. Ebben az esetben azonban a madarakat nem véletlenszerűen választották ki, ez pedig némi torzító hatást is jelenthet. Különösképpen azért, mert a korábbi felmérések során egyes madarakat éppen a figyelemre méltó genetikai variációk miatt kezdték tanulmányozni.

Az, hogy fény derült a madarak ilyen mértékű sokféleségére, a jövőben akár a fajok megőrzésére tett erőfeszítések módját is befolyásolhatja.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterébenAz ön háza fölött hány műhold kering?

Az ön háza fölött hány műhold kering?hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen